Prati nas

Vijesti

Propisana kazna

Imamo više od 220.000 nevažećih osobnih iskaznica, to bi mogao biti problem

Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, osobne iskaznice kojima je rok istekao nakon 11. ožujka 2020. godine još su uvijek važeće.

Objavljeno

|

Do kada važe osobne iskaznice?
ilustracija: MUP

U kontekstu uređivanja Popisa birača saborski zastupnik Boris Milošević (SDSS) upozorio je na alarmantan broj isteklih osobnih iskaznica koje bi, u jednom trenutku, mogle postati veliki problem.

“Od početka pandemije, unatrag tri godine, imamo preko 221.000 osobnih iskaznica kojima je istekao rok važenja, ali se zbog pandemije smatraju važećima. Kada se u Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle osobne iskaznice morati zamijeniti novima u roku 30 dana”, kazao je Milošević sa saborske govornice.

Sabor je, kako bi se zaštitili građani i službenici te smanjili fizički kontakti, u travnju 2020. godine po hitnom postupku donio Zakon o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici. Time je osobnim iskaznicama isteklima za vrijeme epidemije u Republici Hrvatskoj produžen rok važenja i to na najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije. Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, osobne iskaznice kojima je rok istekao nakon 11. ožujka 2020. godine još su uvijek važeće.

Do kada će to biti tako, nije poznato. U slučaju da se osobna iskaznica ne obnovi u propisanom roku, predviđena kazna je 60 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.