Prati nas

Ljubav

Ozbiljan problem

Iscrpljene žene: Kako ponovno probuditi želju u srednjoj dobi?

Zašto dolazi do pada interesa za intimne odnose kod žena u srednjim godinama? Odgovor se svodi na jednu stvar – iscrpljenost.

Objavljeno

|

Intimni život u pedesetima
ilustracija: S. Bura/mj

“Istraživanja pokazuju da, u prosjeku, ženski interes za intimne odnose i njihova učestalost u srednjim godinama imaju tendenciju opadati znatno više nego kod muškaraca. Ponekad ovo smanjenje želje prati pad zadovoljstva tim odnosima, osobito ako su tome razlog problemi u vezi. U drugim slučajevima, intimnost nije nužno u korelaciji s manjim zadovoljstvom u vezi, ali ženama se čini kao da im “nešto nedostaje”, piše Psychology Today.

Razlozi opadanja želje kod žena u srednjim godinama opsežno su proučavani. Podaci istraživanja identificirali su širok raspon bioloških, psiholoških i sociokulturnih čimbenika. Na primjer, često se okrivljuju hormonalne promjene povezane s menopauzom, zajedno s time povezanim debljanjem, promjenama raspoloženja i poremećajima spavanja koji često utječu na percipiranu privlačnost žene. To je posebno poguban trend u kulturi koja kod žena cijeni mladost i ljepotu.

Osim toga, srednje godine imaju tendenciju ženama donijeti novi val odgovornosti. Teret brige o djeci, kao i o starijim roditeljima uz istovremeno upravljanje karijerom, može se činiti previše. Pitanje je kako analizirati te sve uzroke i kojim se prvo pozabaviti? Kako ćemo raspetljati sve te faktore? Odakle početi kada je u pitanju poboljšanje spolnog života žena?

Nova studija objavljena u Journal of Sex Research nudi zanimljiv trag. Autori su analizirali podatke britanskog Nacionalnog istraživanja seksualnih stavova i životnih stilova, koje je obuhvatilo 2.133 sudionice. Osim toga, istraživači su analizirali kvalitativne podatke prikupljene iz intervjua s nekim od stvarnih žena iz studije.

Žene su premorene

Što je glavna stvar koja dovodi do pada interesa za spolnost kod žena u srednjim godinama? Odgovor ne iznenađuje i svodi se na jednu stvar – iscrpljenost.

U svijetu u kojem su žene prisiljene preuzeti neumjeren broj potencijalnih uloga (majka, supruga, kći, poslovna žena, roditelj, volonter u školi, čistačica kuće, dobavljačica, potrčko, planer rođendanskih zabava i aktivnosti poslije škole) ne iznenađuje da se želja za intimnim odnosima kod žena smanjuje. Dakle, nisu samo menopauza i hormoni ono što ugrožava seksualni život žena. Radi se o i tome da su žene umorne. Jako umorne.

Potencijalna rješenja problema

Evo nekoliko ideja kako riješiti ovaj problem. Ponekad treba jednostavno pustiti. To znači priznati da kuća ne mora biti savršeno čista i organizirana te da se vaš partner i vaša djeca mogu o sebi brinuti više nego što mislite. vaša djeca školske dobi i odrasli partner mogu zadovoljiti više svojih potreba nego što mislite. Drugim riječima, prigrlite nesavršenost.

Potaknite partnera da preuzmu više odgovornosti. To vrijedi za posuđe i rublje i sav emocionalni rad koji je uložen u vođenje kućanstva. Vaš bi partner trebao pomoći u planiranju aktivnosti i predviđanju važnih događaja.

Žene se trebaju brinuti o sebi. To znači raditi stvari koje unose zadovoljstvo i pozitivne emocije u njihov život. Istraživanje Barbare Fredrickson pokazuje da pozitivne emocije grade otpornost ega, čineći nas sposobnijima nositi se s izazovima svakodnevnog života. Žene ne bi trebale razmišljati o užitku kao o “poslastici”. To je vitalni sastojak mentalnog zdravlja.

Potražite pomoć. Ako je moguće, oslonite se na obitelj i prijatelje da vam pruže podršku, da ili smanje opterećenje ili ponude emocionalnu podršku. Ako si to možete priuštiti, unajmite pomoć. Nije sramota tražiti pomoć.

Važno je prepoznati da svi zaslužujemo biti sretni i ispunjeni. Poduzimanje aktivnih koraka za sprječavanje iscrpljenosti može biti najvažnija stvar koju žena i njezin partner mogu učiniti kako bi potaknuli aktivan, zdrav seksualni život.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.