Prati nas

Mozaik

Obitelj

‘Moja maca je moje dijete, ali suprug to ne razumije’

Frustrirana sam i ne znam što učiniti. Volio je tu macu dok je bila mala, žali se nesretna vlasnica umiljatog mačeta.

Objavljeno

|

Moja mačka je moje dijete!
ilustracija: S. Bura/mj

Ljubimci su, bez sumnje, članovi naših obitelji. No je li ih dobro uspoređivati s djecom? Dok jedni u tome ne vide ništa loše, drugi to rade iz zabavnih motiva, treći se užasavaju takvih usporedbi. Posebno su teške situacije kada se obitelji ne mogu složiti oko statusa kućnog ljubimca, zbog čega u konačnici životinjica može patiti. Tako se, ni kriva ni dužna, između dvoje supružnika pronašla jedna maca koja želi samo miran život sa svojom obitelji. Pismo njene vlasnice magazinu Slate, prenosimo u cijelosti.

“Prije dvije godine udala sam se za divnog muškarca, ali on mrzi moju macu i nisam sigurna što da radim. Alergičan je na mačke, no odbija uzimati lijekove protiv alergije jer ne voli trošiti tablete. Kada smo prohodali, znao je da imam mačku (zapravo, dvije tada). Macu sada često pusti na otvoreno, ignorira je, a maca ga se boji i bježi iz svake sobe u koju suprug uđe”, započinje svoju ispovijest nesretna ljubiteljica mačaka.

“Uznemirena sam jer uskraćuje ljubav maci koju jako volim. On ima troje odrasle djece, a ja nemam nijedno. Kad mu pokušam objasniti da su moji kućni ljubimci moja obitelj, on se ljuti i kaže da ne mogu uspoređivati kućne ljubimce s djecom. Često ga pitam bi li mu bilo u redu da se ja tako ponašam prema njegovoj djeci. To ga jako uznemiri”, nastavlja.

“Uglavnom, predložio je da držim mačku odvojeno od soba u koje on ulazi. Kuća je moja, bila je moje vlasništvo i prije nego sam se udala, i ne želim je zatvarati. Frustrirana sam i ne znam što učiniti. Volio je tu macu dok je bila mala. Sada je hranim posebnom skupom hranom bez alergena (čini se da djeluje), i zaista se ne želim odreći svoje bebe. Volim svog muža, ali osjećam se jako frustrirano jer mi stvara osjećaj da moram birati između njega i mace. Imate li savjet?”, pita čitateljica.

Kolumnistica Slatea Hillary Frey, pokušala je raščlaniti opisani problem. “Evo što se događa: Tvoj suprug i mačka su imali dobar odnos kad je mačka bila mače, ali sada nemaju. Alergije su u igri, ali ne zvuče kao pravi uzrok problema koje tvoj suprug ima s mačkom. Kažeš da tebi, zapravo, smeta suprugova ravnodušnost prema mački, ali istovremeno kažeš da on želi držati mačku izvan soba u kojima provodi vrijeme. To nije ravnodušnost, to je odbijanje”, piše Frey.

“Međutim, još uvijek se mučim s razumijevanjem zašto su stvari postale tako loše. Možda se i ti mučiš s tim. Moraš otvoreno pitati supruga koji je njegov problem. S obzirom na vašu povijest – imali ste ne jednu, već dvije mačke kada ste se upoznali! – on mora biti tvoj partner u pronalaženju rješenja koje će odgovarati svima, uključujući i tvoju mačku.”

Frey zato predlaže da se odredi vrijeme u kojem će se vidjeti pomaže li protualergijska hrana te da supružnici zajednički odluče o sljedećim koracima. “Ne krivim ga što ne želi stalno uzimati lijekove za alergije, ali veterinar može predložiti i druge načine kako bi mogao ublažiti simptome. Možda mačka može ostati izvan tvoje spavaće sobe ili suprugovog ureda, ako ga ima. Smanjenje širenja peruti mačke može zaista pomoći. Također pomaže i često usisavanje.”

“Zabrinjavajuće je što se pritužbe na mačku možda koriste kao zamjena za nešto drugo. Ako otvoreni razgovor o opcijama koje imate nije konstruktivan, možda biste trebali razmisliti o savjetovanju za parove. To može zvučati ekstremno! Ali pronalaženje stručnjaka koji bi vam mogao pomoći u rješavanju ovog problema u određenom vremenskom okviru može biti vrlo korisno. Ne morate ići zauvijek. Ali treća osoba će moći razjasniti što se zaista događa”

I za kraj Frey savjetuje: “Dobro bi bilo da se suzdržiš od uspoređivanja svoje ljubavi prema kućnim ljubimcima s ljubavlju tvog supruga prema njegovoj djeci. Imam tri mačke i jedno dijete i iako da, volim ih sve jako puno, to nije usporedivo (barem ne za nekoga tko ima djecu). Pretpostavljam da ovo uspoređivanje iritira tvog supruga, što može dovesti do još većeg otpora i neprijateljstva prema mački. Sviđa mi se koliko voliš svog malog krznenog ljubimca, ali relativizam možeš zadržati za sebe.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.