Prati nas

Mozaik

Kultura

Muškarci koji po doma hodaju u gaćama? Konačno je objašnjen ovaj socijalistički fenomen

Fotografija nazvana “Obitelj” navodno je djelo velikog fotografa Borisa Mikhailova, a pozornost komentatora izazvala je i šarenica koja pokriva zida iza otomana.

Objavljeno

|

Muškarci koji hodaju u gaćama po kući
foto: S. Bura/mj

Stranica na Facebooku nazvana Sovjetski vizuali redovito objavljuje fotografije iz prošlosti zemalja istočnog bloka, ponajviše iz nekadašnjeg Saveza sovjetskih socijalističkih republika. Izbornik fotografija nerijetko poseže za propagandnim materijalima SSSR-a, ali i duhovitim fotografijama koje pokazuju život iza takozvane željezne zavjese.

Upravo u potonju kategoriju pripada fotografija bračnog para, a koja pokazuje suprugu koja sjedi na otomanu i brkatog nagog muškarca, odjevenog samo u bijele gaće, kako stoji pored nje. Brojni komentatori iz Sjedinjenih Država ostali su zbunjeni ovim motivom pa su im u pomoć priskočili izvorni poznavatelji života u socijalizmu.

“To je zbog sustava centralnog grijanja s jednom cijevi koji su još uvijek prisutni u većini bivših sovjetskih zemalja, a koji vam ne omogućuju podešavanje temperature jer sve prostorije u zgradi koriste istu cijev. Stanovi su bili jako vrući, a jedini način za regulaciju temperature bio je otvaranje prozora ili nošenje manje odjeće”, dao je konkretno objašnjenje Bo iz Danske.

“Da, to je tradicionalna socijalistička odjeća za kuću kao što se sjećam iz djetinjstva. Iako su u Češkoj muškarci više odabirali šarene bokserice umjesto bijelog donjeg rublja. Ljetna vrućina ili sibirska hladnoća vani nisu bile bitne. Zahvaljujući subvencioniranim cijenama energije, unutra je uvijek bilo toplo”, objasnila je komentatorica Marketa iz Češke.

“Nisu nosili šarene bokserice samo zato što ih je bilo gotovo nemoguće kupiti, pogotovo krajem osamdesetih godina. Sjećam se sovjetskih trgovina tog vremena. To je najbolja ilustracija društva koje su izgradili”, napisao je Danil iz Vladivostoka koji sada živi u Singapuru.

“Cijene energije su bile subvencionirane. To je glavna ljepota socijalizma. Ja sam iz Bangladeša. Volim Sovjetski Savez iz srca. Nikada nećemo zaboraviti naše prave drugove u oslobodilačkoj borbi Bangladeša 1971. godine”, prisnažio je Jotyrmoy iz Dhake.

“Kada smo živjeli u Kazahstanu, zajedničko grijanje se uključivalo određenog datuma, baš svi radijatori. Cijevi su išle kroz pod. Bilo je previše toplo. Isključili smo radijatore i otvorili prozore, čak i kada je bilo minus 20 vani. Pretpostavljam da je to lokalni običaj kada je energija besplatna”, prisjetio se jedan komentator, dok je drugi odgovorio: “Subvencionirana energija = rasipanje resursa”.

Fotografija nazvana “Obitelj” navodno je djelo velikog fotografa Borisa Mikhailova, a pozornost komentatora izazvala je i šarenica koja pokriva zid iza otomana. “Zašto je tepih na zidu?”, upitali su se mnogi.

Muškarci koji doma hodaju u gaćama
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.