Prati nas

Ljubav

Pozne strasti

Naše male tajne: Preljubima su najskloniji umirovljenici

Možda mislite da su muškarci u srednjim godinama najskloniji stranputicama, no istina je posve iznenađujuća.

Objavljeno

|

Umirovljenici varaju partnere
ilustracija: S. Bura/mj

Iako žene nisu nesklone preljubu, istraživanja pokazuju da je učestalost varanja partnera veća kod muškaraca. Opsežno istraživanje objavljeno u AARP magazinu otkrilo je da je 46 posto muškaraca priznalo prevaru svojih partnerica u prošlosti, u usporedbi sa 21 posto žena.

I u jednom drugom istraživanju koje je proveo konzervativni Institut za obiteljske studije (IFS) pokazalo se da dvostruko više muškaraca vara u brakovima. Međutim, podaci IFS-a uz to pokazuju da starost ispitanika igra ulogu u tome tko vara, koliko i kada.

Među onima mlađima od 30 godina, broj oženjenih muškaraca i žena koji varaju je otprilike isti (10 posto nasuprot 11 posto). Međutim, kako starimo, razlika između muškaraca i žena koji varaju se povećava. Možda mislite da su muškarci u srednjim godinama najskloniji stranputicama, no istina je posve iznenađujuća. Muškarci najviše varaju u svojim sedamdesetima, pokazalo je istraživanje, dok su žene najsklonije preljubima u šezdesetima.

Koristeći podatke iz Opće društvene ankete 2017., IFS je pobrojao da je 20 posto muškaraca i 13 posto žena priznalo vanbračni seks. Kasnije, među onima u dobi od 50 do 69 godina, oko 24 posto muškaraca vara, u usporedbi sa 16 posto žena. U dobi od 70 do 79 godina, 13 posto žena počinilo je preljub u usporedbi s čak 26 posto muškaraca.

Zanimljivo je da broj ostaje relativno visok i za muškarce u kasnijim godinama: 24 posto muškaraca u dobi od 80 godina ili starijih priznalo je preljub dok samo 6 posto žena priznaje isto isto. Na temelju podataka, žene prijavljuju najvišu stopu prevara u svojim šezdesetima, ali stopa naglo opada u njihovim sedamdesetima i osamdesetima.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.