Prati nas

Vijesti

Novi zakon

Od danas su umirovljenici oslobođeni plaćanja jednog doprinosa

Ukidanjem obveze plaćanja doprinosa iz mirovine, povećava se osnovica za obračun poreza na dohodak i prireza, ali se povećava i neto svota mirovine koja se isplaćuje.

Objavljeno

|

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.
foto: Sandro Bura

S prvim danom travnja 2023. godine potpuno je ukinut doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine. Naime, danas je stupio na snagu Zakon o izmjenama Zakona o doprinosima.

Za oko milijun umirovljenika doprinos je podmirivala država na teret državnog proračuna, a oko 32.000 umirovljenika s mirovinom iznad 5.000 kuna plaćalo je doprinos od tri posto iz svojih mirovina i to po stopi od 3 posto, pri čemu je plaćeni doprinos umanjivao osnovicu za obračun poreza na dohodak. 

Obveza doprinosa prestaje zaključno s mirovinom za ožujak 2023. godine. Ukidanjem obveze plaćanja zdravstvenog doprinosa iz mirovine, povećava se osnovica za obračun poreza na dohodak i prireza, ali se povećava i neto svota mirovine koja se isplaćuje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.