Prati nas

Vijesti

Kriteriji

Odbijen vam je zahtjev za nacionalnu mirovinu? Mirovinsko je objasnilo zašto

Dobar dio zahtjeva za nacionalnom mirovinom bude odbijen. Prema nekim podacima, odbije se svaki drugi zahtjev.

Objavljeno

|

Istraživanje o upotrebi mirovina u Srbiji: Statistika pokazuje produžavanje upotrebe mirovina, s naglaskom na značajnom doprinosu žena. Uporedni podaci iz 2008. i 2022. godine otkrivaju produženje radnog staža, promenu dobne granice za mirovinu i razlike među različitim kategorijama korisnika. Detaljan pregled trendova u upotrebi mirovina u Srbiji
ilustracija: S. Bura/mj

Albina Marić iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u programu N1 televizije govorila je o isplatama takozvanih nacionalnih mirovina te razlozima zašto se zahtjevi za njih odbijaju.

Iznijela je podatak da je u ožujku nacionalnu naknadu za starije osobe dobilo 6.592 korisnika. Potvrđuje da su se predviđali puno veći brojevi prije uvođenja, ali napominje i da velik broj građana koji su zatražili nacionalnu naknadu dobio negativna rješenja.

Kao tri najčešća razloga odbijanja navela je kriterij vezan uz prihod članova kućanstva ili podnositelja kućanstva, zatim uvjet da podnositelj ima prebivalište u RH te da nema ostvareno pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Rekla je da HZMO ne vrši nikakve zabilježbe na imovinu svojih korisnika, ali kao potencijalni razlog zašto neki dosad nisu uzimali nacionalnu naknadu navela je izostanak zdravstvenog osiguranja: “Dosad naši korisnici nisu imali pravo na zdravstvenu zaštitu. Od travnja ide Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji predviđa i to. Nekad su možda korisnici izabrali i manji prihod jer nisu imali pravo za zdravstvenu zaštitu.”

Otkrila je i da se priprema promjena zakona kako bi se obuhvatio veći broj ljudi koji bi imali pravo na nacionalnu naknadu. Na pitanje hoće li se u tim izmjenama povećati iznos nacionalnih naknada, zaključila je: “Nadam se ublažavanju uvjeta. Mi provodimo zakone, ali to je pitanje za nekog tko donosi zakone.”

Tko ima pravo na nacionalnu mirovinu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn.
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja. Iznimno, korisnik prava na mirovinu korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Kolika je nacionalna mirovina?

Nacionalna naknada od  1. siječnja 2023. iznosi 120,71 eura (909,49 kn) mjesečno i isplaćuje se od dana stupanja na snagu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Usklađuje se jedanput godišnje, počevši od 1. siječnja 2022., prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine u odnosu na godinu koja joj prethodi, u skladu s podacima Državnog zavoda za statistiku, ako je stopa veća od nule.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.