Prati nas

Povjerljivo

Ne osjeća se dužnom

‘Svekrva nam čuva bolesno dijete, ali moj muž joj daje previše!’

Kako to već biva u ovakvim raspravama, javile su se bake koje misle da je čuvanje unučadi njihova sveta dužnost i ovozemaljsko poslanje. Ipak, brojnije su one koje su ‘prizemljile’ mladu majku.

Objavljeno

|

Treba li baki platiti čuvanje?
ilustracija: S. Bura/mj

Bake koje čuvaju unuke, popularni baka-servis, spasonosno je rješenje za mnoge obitelji. Danas kada oba roditelja rade, brigu o djeci za trajanja radnog vremena preuzimaju vrtići, dadilje ili bake i djedovi. Iako vrtići imaju brojne prednosti, mana im je što u njih nije uputno voditi djecu sa zaraznim bolestima. A onda na scenu stupaju bake i djedovi, ako si već roditelji ne mogu dopustiti bolovanje.

U takvoj se situaciji našla i majka koja je svoje iskustvo podijelila u Facebook grupi Mamine tajne. Zadovoljna je bakinom uslugom, no čini se da misli da njena svekrva previše profitira zbog toga. Točnije, u odnos je stavila brigu njenog supruga za svoju staru majku i uslugu baka-servisa koji ta ista majka obavlja.

“Moram li se osjećati ‘dužnom’ zato što svekrva čuva unuka? Klinac je dosta boležljiv, često ima prehlade i viroze, vrtićko je dijete pa ga šaljemo njoj na čuvanje da muž i ja ne uzimamo bolovanja. Svaki put je pitamo treba li što kupiti, to nije problem”, navodi ova snaha. No problem je, kaže ova mlada majka, što njen suprug troši dodatno novac na svoju majku. “Uložio je par tisuća kuna u njenu kuću, a ona ima izvrsne prihode i može sve sama financirati. Ja se ne osjećam toliko dužnom”, zaključuje.

Treba li možda baka platiti što čuva unuka?

Kako to već biva u ovakvim raspravama, javile su se bake koje misle da je čuvanje unučadi njihova sveta dužnost i ovozemaljsko poslanje. Na sličnom je tragu i jedan djed koji kaže: “Ja sam sretan kad moj unuk dođe k meni i ostane nekoliko dana. A što se tiče nekakvog plaćanja, to ni u ludilu. Za unuka kupim što mu je potrebno te svaki mjesec uplatim određenu svotu na njegovu štednju.”

‘Da, dužna si joj i budi zahvalna’

No brojne žene svih dobi misle da se ova snaha ipak treba osjećati dužnom svekrvi te da ne bi trebala brojati novac koji sin ulaže u majčinu kuću, jer će ista, u konačnici, jednog dana njemu pripasti.

“Da, svakako, trebate se osjećati dužni. Pogotovo ako starijoj ženi šaljete u kuću bolesno dijete i dovodite je u situaciju da se i ona razboli. Sve zbog toga jer se vama ne da uzimati bolovanje. Trebate se osjećati jako dužnom”, napisala je jedna komentatorica dok je druga objasnila kako bi to trebalo izgledati u praksi: “Ja čuvam unuka, ali kad je zdrav. Ako je bolestan, mama ide na bolovanje i brine. Nisam dužna baviti se raznim problemima koji mogu nastati u bolesti. To donosi stres. Hvala ne bih. Ja sam svoje odradila. Često u bolesti treba donositi i neke odluke, poput treba li dijete odvesti liječniku, a to nije posao za bake.”

“Ona se namorala u životu i ništa više ne mora. Sina je lijepo odgojila, budi sretna i zahvalna”, jedan je od komentara na koji se nastavlja drugi: “Naravno da se trebaš osjećati dužnom. Iz poštovanja i zahvale se treba odužiti. Po meni je to logična stvar. Ako baka ne želi direkt novce uzeti, razumijem. Ali onda se možete revanširati na neki drugi način, kao što je financiranje uređenja sobe ili nečega sličnoga. Ona pomaže vama, vi pomognite njoj bez obzira je li joj potrebno ili nije. To nije vaša stvar (da razmišljate o bakinim prihodima).”

Neki pak misle da ova mlada majka treba uzeti bolovanje i osloboditi svekrvu brige o bolesnom unuku: “‘Alo, ona je svoje odradila, i čuvanje unuka je stvar dobre volje, a ne obveza. I još k tome čuvati bolesno dijete. Ne! Uzmite bolovanje. Promijenite posao. Nađite dadilju i ostavite ženu na miru.“

Još jedan komentar kaže: “Da ne uzimate bolovanje? Zašto?! Uzimaju vam puno? Toliko puno da vam svekrva čuva bolesno dijete? I onda vam je puno platiti nešto za njenu kuću? Mislite da su bake dužne čuvati unučad?”

Zna se što je baka!

No ima i onih koji misle da je ulaganje od nekoliko tisuća kuna u suprugovu majku ipak – previše. “Par tisuća kuna baš i ne bih dala. Znak pažnje je u redu. Ali brate mili, moja mama čuva deveto unuče pa ni pomislila nije reći da čuvanje košta. A čuvala je u svakakvim situacijama!”

“Nevjerojatno mi je da plaćam čuvanje djeteta baki. Neki znak pažnje – da, ali da ću renovirati kuću… Zna se što je baka”, možda je odgovor koji najbolje pokazuje na koju su mjeru svedene bake i što se smatra njihovim obaveznim ulogama.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.