Prati nas

Vijesti

Dvije države, isti problem

Ukidanje penalizacije prijevremenog umirovljenja: Kada i za koga?

Za sada nema jasnih signala da Vlada RH razmatra umirovljeničke zahtjeve, što nije slučaj u susjednoj Srbiji budući da mediji zadnjih dana javljaju kako bi se surovo kažnjavanje umirovljenika moglo zaustaviti već polovinom ove godine.

Objavljeno

|

Jesu li siromašni ljudi glupi?
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska i Srbija na vrlo sličan način kažnjavaju prijevremeni odlazak u mirovinu. Obje države propisuju (različit) kazneni postotak po mjesecu ranijeg umirovljenja. U obje države traje i borba da se ta kazna koja se razrezuje na ionako mizerne mirovine – vremenski ograniči. No čini se da je Srbija otišla korak dalje.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

“Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža”, jasno je objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na svojim stranicama.

Predstavnice Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna, opetovano kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe traže pravedniji izračun prijevremenih mirovina. Tako je Fortuna od predstavnika Vlade RH na 11. sjednici Vijeća održanoj u ožujku zatražila da se razmotri mogućnost ukidanja penalizacije za prijevremenu mirovinu, nakon što se napuni 70 godina, što je pet godina duže nego što predlažu srbijanski sindikalisti.

Za sada nema jasnih signala da bi Vlada mogla razmotriti ove zahtjeve, što nije slučaj u susjednoj Srbiji budući da mediji zadnjih dana javljaju kako bi se surovo kažnjavanje umirovljenika moglo zaustaviti već polovinom ove godine.

Što se točno događa u Srbiji

U Srbiji je dva puta Socijalno-ekonomsko vijeće prihvatilo i proslijedilo ovaj prijedlog Vladi na usvajanje, no ona ih je odbila. Sada se radi na izmjenama i dopunama navedenog zakona, no, kako tvrde u Ministarstvu rada, konkretna rješenja nisu do kraja definirana.

Državi se, čini se, ne žuri, jer na ovaj način mjesečno štedi 1,7 milijardi dinara, koliko bi inače isplaćivala umirovljenicima koji imaju minus na računu od 0,34 posto za svaki mjesec prijevremene mirovine, javlja B92.

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da je krajnje vrijeme da nadležni ispune obećanje od prije nekoliko godina kada su tvrdili da će kazneni bodovi biti ukinuti onog trenutka kada se mirovine više ne isplaćuju iz državne blagajne.

“Nepravedno je prema onima koji su štedjeli na doprinosima više od 40 godina, a u mirovinu otišli prije 65. godine, cijeli život imati smanjene mirovinske odreske. Taj problem mora biti riješen”, kaže Mihajlović. “Naš prijedlog je da se kazne računaju do 65., a onda ih poništimo”, kaže on.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.