Prati nas

Vijesti

Novac

Umirovljenicima sutra sjeda dodatak, iznosi ovise o visini mirovine

Za jednokratne naknade umirovljenicima bit će ukupno izdvojeno oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura.

Objavljeno

|

Rastu mirovine iz II. stupa
foto: S. Bura/mj

Prema najavi Vlade RH i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), sutra (petak, 28. travnja) će na račune umirovljenika biti isplaćen energetski dodatak čiji iznos ovisi o visini mirovine.

Do sada su isplaćene jednokratne naknade nezaposlenim osobama, ugroženim kupcima energenata te primateljima doplatka za njegu i pomoć te braniteljima. Prije nekoliko dana isplaćen je i dodatak primateljima dječjeg doplatka pa su zadnji u redu čekanja energetskog dodatka ostali samo umirovljenici.

Za jednokratne naknade umirovljenicima bit će ukupno izdvojeno oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Najviše, 160 eura, tako će dobiti oni s mirovinom do 260 eura, oni s primanjima između 260,01 i 330 eura dobit će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Korisnicima koji će mirovinu ostvariti do 31. ožujka 2023. i koji su zatečeni u isplati najkasnije na dan 15. lipnja 2023., kao i korisnicima s tzv. inozemnim elementom (korisnici hrvatske i inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), energetski dodatak će se isplatiti u srpnju 2023. godine, izvijestio je HZMO.

Korisnici s inozemnim elementom obvezni su HZMO-u do 30. lipnja 2023. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine za ožujak 2023. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine dostupne na poveznici ili putem online obrasca, koji će biti dostupan na web-stranici HZMO-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.