Prati nas

Mozaik

Socijalna država

Vlada mora uvesti naknadu za samce, ovo su razlozi

Samce ne treba gledati kao na samožive osobe koje se za života nisu pobrinule za starost; bilo kroz štednju, bilo udajom ili ženidbom, bilo kroz potomke koji će skrbiti o njima kada to bude potrebno. Stvarnost je drugačija.

Objavljeno

|

naknada za samce
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenički aktivisti godinama ukazuju na potrebu zakonskog reguliranja potpore samačkim domaćinstvima starijih osoba, no do sada je vlast prepoznala samo kategoriju obiteljskih umirovljenika. Ipak, da se stvari kreću nabolje, iako su još uvijek na početku, objavio je nedavno Sindikat umirovljenika Hrvatske. No mnogi se još uvijek pitaju – Zašto bi samci u mirovini uživali tamo neke posebne naknade?

Samački život donosi mnogo prednosti, a najveća među njima jest život s manje kompromisa. No, općenito govoreći, biti single puno je skuplje i često ljude u starosti stavlja u poziciju na samom rubu siromaštva, ma kako to nepravedno bilo.

Grijanje jednako košta za jednu ili tri osobe

Glavni nedostatak starenja bez partnera jesu osnovni troškovi života i stanovanja. Očito je da će troškovi održavanja krova nad glavom, svjetla, kućanskih aparata i dobro servisiranog bojlera biti veći ako umirovljenik sam plaća ceh, u usporedbi dijeljenjem troška a partnerom. Prevedeno, grijanje stana “dvostruko je skuplje” ako u njemu, umjesto dvije osobe, živi samo jedna, a trošak kupovine novog televizora lakše je pregrmjeti kada se plaća iz dvije mirovine.

Nema zaleđa

Umirovljenici diljem svijeta, pa čak i u Hrvatskoj, sve više rade uz mirovinu. Pogotovo je to slučaj kada su mirovine tako mizerno niske da ne mogu pokriti ni bazične potrebe pojedinca. U slučaju da zaposleni umirovljenik izgubi posao ili bude spriječen raditi, još uvijek se može osloniti na partnera i njegovu plaću i mirovinu. U slučaju da partnera nema, umirovljenik koji više ne može zarađivati prepušten je u potpunosti sam sebi.

Sami ste? Platite više!

Popusti za parove, primjerice na putovanja, boravak u hotelima, za kina i teatar, samci ne mogu koristiti i njima su ti sadržaji i usluge bitno skuplji.

Manje iscrpljuju mirovinski fond

Samci ne mogu koristiti neka socijalna prava koja su drugima dostupni. Primjerice, neudana umirovljenica ne može svoju mirovinu “pokrpati” dijelom mirovine pokojnog partnera. Niti može ni “uzeti” pokojnikovu mirovinu, ako joj je to povoljnije. U slučaju da ona umre, mirovinski sustav nema obvezu isplate dijela njene mirovine preživjelom partneru pa su samci za mirovinski sustav – jeftiniji. Uz to, u slučaju bolesti, samci moraju (uglavnom) sami plaćati njegu, jer na vidiku nisu partneri i djeca.

Plaćali su veće poreze

I pri tome samce ne treba gledati kao na samožive osobe koje se za života nisu pobrinule za starost; bilo kroz štednju, bilo udajom ili ženidbom, bilo kroz potomke koji će skrbiti o njima kada to bude potrebno. Jer ne, zaboravite, samci bez djece su zapravo ulagali u društvo i tuđu djecu. Jer nisu imali porezne olakšice koje uživaju roditelji, a iz njihovih davanja financirani su infrastruktura, zdravstvo, školstvo, dječji doplatci, vrtići i još puno toga. Sasma dovoljno razloga da im društvo, makar simbolički, vrati dug.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.