Prati nas

Vijesti

Rade duže

Žene više ne žele ranije u mirovinu, novi trendovi u Njemačkoj

Političari već godinama pokušavaju radnike zadržati dulje na poslu posebno žene, također kako bi se suprotstavili prijetnji siromaštva u starosti.

Objavljeno

|

Do kada rade žene u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Žene odgađaju odlazak u mirovinu – čak i ako njihov partner prvi ode u mirovinu. To pokazuje istraživanje Instituta njemačkog gospodarstva (IW) Köln, prenosi Fenix magazine.

“Rezultat istraživanja sugerira kako su mnoge žene shvatile koliko je za visinu njihove mirovine važno da rade što duže”, kaže autorica studije. Znanstvenici su za studiju povezali podatke Socio-Economic Panela (SOEP) s podacima njemačkog mirovinskog osiguranja i usporedio 511 parova u kojima su partneri rođeni prije 1947. ili kasnije.

Od rođenih 1947. standardna dob za odlazak u mirovinu postupno se povećava sa 65 na 67 godina. Kao rezultat toga proizilazi da parovi različite dobi imaju različitu točku u vremenu u kojoj se mogu zakonski umiroviti bez odbitaka.

Mala razlika u mirovinama

U slučaju rođenih prije 1947. pokazalo se da je mlađi partner – u četiri od pet slučajeva to je žena – puno češće prestajao raditi u isto vrijeme kad i stariji partner i zauzvrat prihvaćao odbitke i nižu mirovinu. U tim slučajevima prihod kućanstva uvelike ovisi o jednoj osobi.

Međutim, mnogi od onih rođenih nakon 1947. nastavili su raditi. Razvoj je također važan jer mirovinski sustav u Njemačkoj zbog demografskih promjena ovisi o što je moguće većem broju žena koje uplaćuju doprinose.

Političari već godinama pokušavaju radnike zadržati dulje na poslu posebno žene, također kako bi se suprotstavili prijetnji siromaštva u starosti.

“Kako žene postaju sve više akademski obrazovanije, može se očekivati kako će nastaviti povećavati svoje sudjelovanje u radu, posebno u posljednjoj fazi svog radnog vijeka”, predviđaju istraživači. Međutim, reforme poput uvođenja odlaska u mirovinu sa 63 godine nisu imale nikakvu ulogu u odluci ispitanih parova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.