Prati nas

Vrt

Paradajz akademija

10 savjeta za uzgoj rajčica na balkonima i terasama

U posudama se uspješno mogu uzgajati različite sorte rajčica, a rezultat će biti i dekorativan i ukusan. Ipak, ovaj način uzgoja zahtijeva malo više truda zbog ograničenog pristupa hranjivima i vodi.

Objavljeno

|

Savjeti za uzgoj paradajza. Kako uzgojiti paradajze na balkonu?
ilustracija. S. Bura/mj

Nije potrebno posjedovati pravi pravcati vrt za uzgoj sočnih i slatkih rajčica. Dovoljno je imati osunčani balkon ili terasu, dobru volju i nešto znanja. U loncima se mogu uspješno uzgajati svi tipovi rajčica; od onih s pojedinačnim plodovima do grozdastih varijeteta koji su ukrasni koliko i ukusni.

Ipak, ovakav uzgoj traži nešto više truda od klasičnog uzgoja na gredicama; posebno zbog ograničenog pristupa hranjivima i vodi. No date li svojim biljkama odgovarajuću njegu, bogato će vas nagraditi plodovima koje ćete brati nadomak kuhinje i blagovaonskog stola. U nastavku donosimo desetak ključnih savjeta za za balkonske vrtlare početnike.

1. Odaberite odgovarajuću sortu

Na tržištu postoje male grmolike rajčice, idealne za uzgoj u posudama. Nemojte se zavaravati veličinom biljke: mala rajčica i dalje može dati puno plodova. Sorte rajčica prikladne za uzgoj u posudama obično dosežu visinu od 30 do 90 centimetara, nakon čega počinju donositi plod. Kupujete li gotove presadnice ili nabavljate sjeme, trenutno su najbolje balkonske sorte: Patio Choice Yellow, Tumbler, Bush Early Girl, Pixie, Tiny Tim i Small Fry. Svake godine oplemenjivači “izbace” nekoliko novih sorti koje oduševe vlasnike balkona.

2. Sadite u velike lonce. Ili, još bolje, u kante!

Rajčice imaju velik i širok korijenov sustav. Što je veća posuda, to će biti više prostora za rast korijena. Posude za uzgoj rajčice ne bi smjele biti uže od 20 centimetara, no najbolje će rasti u velikim posudama optimalne zapremine od dvadesetak litara. Iako nisu posebno privlačne, odlično će poslužiti i velike kante čije dno valja probušiti kako bi voda mogla nesmetano otjecati.

3. Voda mora nesmetano otjecati

Rajčice će rasti u plastičnim, glinenim, kamenim pa čak i metalnim posudama, ali posuda koja nema rupe za odvodnju je beskorisna. Za uzgoj rajčica je ključno da se supstrat može dobro ocijediti, a da višak vode može izaći iz posude.

4. Uložite u dobar supstrat

Nasipati vrtno tlo u lonac nije dovoljno jer glinena i ilovasta tla u loncu ne mogu postići dobar vodno-zračni režim. Zato će se rajčice puno bolje razvijati u kupovnom supstratu. Lagani i jednostavni za korištenje, supstrati za uzgoj u loncima dizajnirani su za odličnu odvodnju i dobru prozračnost.

5. Redovito prihranjujte

Četiri do šest tjedana nakon sadnje, rajčice će potrošiti sva hranjiva iz supstrata. Tada na scenu stupa prihrana. Kupite tekuće gnojivo za rajčice i primjenjujte ga prema uputstvima na ambalaži. Možete posegnuti i za sporootpuštajućim gnojivima koje možete pomiješati s gornjim slojem supstrata u loncima

6. Posude držite na sunčanoj poziciji

Rajčicama je potrebno barem 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno kako bi dobro rasle, cvale i plodonosile. Količina sunčeve svjetlosti proporcionalna je s dobrim okusom ploda. Smjestite posađene biljke rajčice na južnu ili zapadnu stranu zgrade kako bi dobile najviše izravne sunčeve svjetlosti.

7. Zalijevajte svakodnevno

Rajčice u loncima trebaju puno vode, posebno kada počinju rasti, stoga će im najbolje odgovarati zalijevanje barem jednom dnevno. Jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje. U iznimno vrućim ili vjetrovitim danima, zalijevajte i ujutro i kasno poslijepodne. Cilj je da se supstrat nikad toliko ne osuši da bi biljke objesile lišće. Zalijevajte biljke temeljito dok ne primijetite višak vode koji izlazi kroz otvore za odvodnju.

8. Ne močite lišće

Udarajući u supstrat ili tlo, voda kapljicama podiže spore uzročnika nekoliko čestih bolesti lišća rajčice. Smanjite širenje bolesti zalijevanjem “u korijen”. Izbjegavajte močenje lišća koliko god je to moguće. Ako koristite crijevo za zalijevanje, prilagodite pritisak vode tako da voda ne prska po biljkama. Zaboravite na kante za zalijevanje s “ružama”.

9. Dajte im prostora

Dobra cirkulacija zraka pomaže u sprečavanju bolesti jer se kretanjem zraka brzo suši vlažno lišće. Posložite lonce i biljke tako da zrak slobodno može prolaziti oko njih. Na primjer, smjestite rajčice tako da njihovo lišće nije pritisnuto uz zidove ili tako da ne dodiruje druge biljke, koliko god je moguće.

10. Osigurajte potporanj

Plodovi rajčice postaju teški kako dozrijevaju. Čak i grozdovi malih cherry i grozdastih rajčica mogu saviti i slomiti stabljike. Prilikom sadnje, u lonce zabodite štapove, trsku ili ljestve za bilje kako bi se rajčice tijekom rasta mogle privezati za njih.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.