Prati nas

Mozaik

Očekivanja

‘Baka ne želi čuvati unuka, a ima vremena za svoje gluposti. Što učiniti?’

Mlada majka želi više vremena za razvijanje vlastitog biznisa, no i njena majka ima svoj posao i obveze od kojih ne želi odustati.

Objavljeno

|

Baka neće čuvati
ilustracija: S. Bura/mj

Brojni su roditelji zgroženi kada bake i djedovi odbiju redovito čuvati unučad pa ih čak i na našim društvenim mrežama nazivaju sebičnima ili im prijete kako ih “neće ni pogledati kad budu stari i nemoćni”. Ovo razmaženo ponašanje ide do te mjere, da mladi posve zaboravljaju da su njihovi roditelji odradili svoju obvezu prema njima, svojoj djeci, te da je vrijeme da oni učine isto prema svojim potomcima.

O tome svjedoči i pismo mlade majke upućeno Amy Dickinson, popularnoj kolumnistici čije savjete prenose brojni portali. “Imam četverogodišnjeg sina i očekujem još jedno dijete za nekoliko mjeseci. Prije nekoliko godina pokrenula sam vlastiti posao, a moj suprug radi puno radno vrijeme”, započinje svoju jadikovku mlada žena koja se potpisuje kao Frustrirana Majka.

“Sin ide u vrtić tri dana tjedno i za sada si ne možemo priuštiti više od toga. Zamolila sam majku da preuzme obvezu čuvanja unuka barem jedan dan u tjednu. Napominjem da nam i svekrva pomaže, no moja majka ne želi takvu obvezu. Usprotivila se prijedlogu i zapravo je počela vikati na mene zbog toga. Inače radi kao agent za nekretnine na nepuno radno vrijeme i dosta je angažirana u grupama za podršku ženama i volontira”, piše čitateljica nezadovoljna paletom usluga koje je njena majka spremna pružiti.

“Ponudi se za pričuvati unuka kad joj to odgovara, ali to je uvijek u zadnji trenutak. Odbija napraviti čvrsti raspored po kojem bi ga čuvala i tako mi pružila prijeko potrebnu pomoć. Sestri često pomaže, a ona je majka troje djece i radi od doma. Osjećam se sebičnom što to tražim, ali stvarno mi je potrebna pomoć kako bih razvila posao i uzdržavala moju obitelj. Uznemiri me to što mi ne želi pomoći, a provodi toliko vremena radeći stvari za koje mislim da su manje važne.”

“Konstantno mi govori da je zauzeta sa svojim volontiranjem, a ja se osjećam kao da tonem. Ne mogu reći da ne voli mog sina. On je jednostavan, miran dječak, a moja mama je u odličnom zdravstvenom stanju. Shvaćam da ima vlastiti život, ali ne mogu shvatiti zašto ne bi preuzela obvezu na jedan dan tjedno”, zaključuje Frustrirana.

Amy Dickinson ima posve različito viđenje ovog problema. “Zašto bi vam vaša majka trebala pomoći u razvoju posla i to prema rasporedu koji vama odgovara kad ona ima svoj posao? Kao prodavatelj nekretnina možda mora biti na raspolaganju klijentima i pokazivati im kuće i stanove? Možda je to neuskladivo s redovitom obvezom čuvanja vašeg djeteta?” pita Amy.

“Čini se da vjerujete da vam majka duguje redovito čuvanje vašeg djeteta. To nije istina. Izgleda da vaša majka provodi dovoljno vremena sa svim svojim unucima. Vi imate samo jedno kućanstvo za koje trebate brinuti, dok ona ima obaveze, ne samo prema vama, već i prema vašoj braći i sestrama te njihovim obiteljima. Ako si ne možete priuštiti vrtić svakodnevno, zašto si vi i vaša sestra ne biste čuvale djecu izmjenično? Mogli biste tako dobiti još jedan radni dan u tjednu. Kada tražite nešto, a stalno čujete isti odgovor, trebate prestati pitati. Ili postaviti drugo pitanje”, stoji u odgovoru ove popularne kolumnistice.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.