Prati nas

Vijesti

Ni krivi, ni dužni

Do kada će prijevremeni umirovljenici biti doživotni kažnjenici?

Tko ima obraza reći da treba kažnjavati one koji su htjeli raditi, ali su ‘poslani’ u mirovinu. Po dekretu politike, po privatizacijskim prijevarama. Po babi i stricu.

Objavljeno

|

Do kada se penaliziraju prijevremene mirovine?
foto: Sandro Bura

Nema dana da telefon u uredima Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) ne zvoni i po desetak puta. Sada je glavna tema: vratite nam oteto! I u pravu su. Javljaju se prijevremeni starosni umirovljenici i pitaju zašto oni ne dobiju povrat pune mirovine koju su zaradili godinama rada i doprinosima, kad steknu uvjete dobi za umirovljenje, piše Jasna A. Petrović, predsjednica SUH-a, za Glas umirovljenika.

Danica Marinković iz Splita očajnički je pitala zbog čega i ona i suprug moraju i dalje dobivati mirovine umanjene za penalizaciju od 204 posto svaki, na ionako mizerne mirovine, a da prijevremena mirovina nije bila njihov izbor, kao niti većine umirovljenika koji su bili prinuđeni prihvatiti je zbog otpuštanja viškova radnika, privatizacije i slanja na zavode za zapošljavanje.

Tako je svojedobno tenisač Bruno Orešar, poznat po izjavi kako mu je “Franjo Tuđman bio poput djeda”, bio nagrađen privatizacijom splitskog Jadrankamena gdje je odmah započeo otpuštati radnike i “zaboravljati” isplate plaća. Kroz štrajkove se ništa nije uspjelo, pa je tako suprug Danice Marinković završio na burzi i ostao bez posla. Orešar je u dotu dobio i splitsku firmu Monter, gdje je isto brzo otpuštao radnike i prodavao nekretnine, a na kraju je uništio i firmu Uzor iz koje je Danica otišla na zavod za zapošljavanje, odakle je 12 godina tražila posao i na kraju završila u mirovinu. S penalizacijom.

Petrović podsjeća da je Orešar, kao većinski vlasnik Uzora od 2006. do 2011., svojoj drugoj tvrtki Jadrankamenu isplatio pozajmicu od 7,9 milijuna kuna bez osiguranja povrata novca, a bio je pod istragama u Hrvatskoj i Austriji. No, ceh su u svim njegovim mučkama platili samo radnici. Svojom sramotnom sudbinom.

Ovo je samo jedan tipičan primjer zašto je danas oko 210.000 prijevremenih umirovljenika kažnjeno doživotnom kaznom, i to penalizacijom od najčešće 20,4 posto, a tek od 1.1.2019. godine od 18 posto, nakon peticije i prosvjeda. I to upravo kategorija onih koji su željeli raditi, uredno plaćali doprinose i odradili prosječno više od 36 godina. E, takvi su prinudno završavali u prijevremenim mirovinama i ostali do danas zakinuti za penalizaciju.

Sindikat umirovljenika Hrvatske već godinama u svojem programu inzistira na ukidanju penalizacije istodobno s ispunjenjem uvjeta dobi za umirovljenje, dakle sa 65 godina. Od tog dana svi prijevremeni umirovljenici trebali bi primati punu starosnu mirovinu. Tko ima obraza reći da to nije ispravna politika, kad je takva i u brojnim europskim zemljama? Tko ima obraza reći da treba kažnjavati one koji su htjeli raditi, ali su “poslani” u mirovinu. Po dekretu politike, po privatizacijskim prijevarama. Po babi i stricu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.