Prati nas

Mozaik

Bez anonse!

Hrvatska snaha: Svekrva dolazi nenajavljena. Poludjet ću!

‘Ja smatram da je nepoštovanje dolaziti nenajavljeno, čak i ako su to njegovi roditelji željni vidjeti unuče. On misli da ne cijenim njegove roditelje i da mogu doći kad god požele.’

Objavljeno

|

Svekrva je nepristojna i dolazi bez najave.
ilustracija: S. Bura/mj

Nenajavljeni posjeti svekrve i svekra problem je koji muči mnogu snahu, a on postaje veći ako njen suprug misli da njegovi roditelji na to imaju pravo. Upravo se to dogodilo jednoj hrvatskoj snahi koja je pomoć potražila na platformi Reddit.

“Muž, ja i dijete živimo u mom obiteljskom stanu s mojom mamom, koja je tu dio godine, a dio smo samo nas troje. Njegovi roditelji su u istom gradu, ali u svom stanu. Moj stav je da nije u redu da nam itko dolazi nenajavljeno u posjet, čak i ako se radi o njegovim roditeljima. On smatra da ga ne uvažavam jer su to njegovi roditelji koji žele vidjeti svoje unuče i ne trebaju se posebno najaviti, već mogu doći kad god žele”, piše ova redditorica.

“Objašnjavam mu kako nema veze što živimo u mom obiteljskom stanu. Nije u redu da nam se u 2023. itko pojavljuje na vratima nenajavljeno, bez obzira jesu li to moji ili njegovi, jer je to naš dom. On i dalje smatra da su vrata za obitelj uvijek otvorena kad god ih pukne.”

“S jedne strane razumijem njega jer su to njegovi roditelji, a moja mama živi s nama. S druge strane, ovo je originalno stan moje mame, neovisno o tome što smo mi preuzeli režije na sebe jer većinu godine praktički živi s nama, a svi ostali su gosti, bez obzira na rodbinske odnose”, objašnjava stambenu situaciju nesretna snaha pa nastavlja:

“Tko je od nas u pravu? Jesam li nefer što sam se postavila prema njima kao prema gostima i ne želim da se osjećaju kao kod kuće jer ovo nije njihova kuća? Ja ne idem kod njih nenajavljeno i ponašam se kao i kod bilo koga drugog kad dođem u goste.”

Brojni sudionici rasprave ponudili su savjet i potencijalno rješenje problema. “Frend je nakon neuspješnih pokušaja objašnjavanja punici da ne upada, počeo gol hodati po stanu. Živjeli su u jednoj kući s odvojenim ulazima”, napisao je jedan.

“Apsolutno su bez bontona, a i empatije prema drugima. Poslužuje li tvoj suprug roditelje onda, kuha im kavu i servira hranu, kad već ima stav da je ok što dođu?” retoričko je zapitala sudionica rasprave koja kaže: “Ja ne razumijem baš što prolazi kroz glavu nenajavljenoj ekipi. Ok, dođeš kad ti se dođe, a nema nikoga doma? Izgubio si vrijeme bezveze. Dođeš, a osoba je taman na izlasku? Očekuješ da skine jaknu i kaže: ‘Ma dobro, nema veze što imam već dogovor za kavu ili sastanak u banci.’ Ili dođeš, a osoba se ne osjeća dobro ili je usred bitnog posla ili je taman sjela gledati film u donjem rublju. I što sad? Sjediš i smetaš? Nije ti neugodno? Ne, mislim, evo zaista se pokušavam staviti u drukčiju perspektivu i ne ide mi.”

“Mi besplatno živimo u svekrvinom stanu u susjednom kvartu. Nikada nam se nije nenajavljeno pojavila doma. Obično nas nazove da pita jesmo li slobodni za kavu i da vidi unuku. Često odemo kod nje, a najčešće to radimo bez najave jer je to mom mužu normalno, iako meni nije. Ipak, to su pravila njegove obitelji. Općenito ignoriramo zvono na vratima jer ako ne očekujem nekoga, ne otvaram”, objasnila je svoju situaciju jedna od komentatorica.

Da postoje i drugačiji pogledi na ovaj “problem” potvrdila je jedna od komentatorica. “Živim u maloj sredini i mi smo na to naučeni. Svatko svakome ide i dolazi bilo kada. I baš nitko s tim nema problema. Ima nas svakakvih. Ja vas razumijem i to je skroz u redu. Ne bih ni ja u budućnosti, kad budem imala posao, djecu, kuću i druge isplanirane stvari, da mi se redaju po kući i ne daju mira da obavljam svoje obaveze. Ili kad se odmaram. Ali za moje roditelje i muževe, vrata su uvijek i apsolutno uvijek otvorena. Uzmi u obzir da on tvoju majku trpi dobar dio godine, od 0-24, i da sigurno zbog toga nije najsretniji, a tebi smeta što njegovi dolaze par puta mjesečno na sat-dva.”

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.