Prati nas

Vrt

Čuvajte ih, pazite ih

I vaš vrt može biti opasno mjesto za pčele. Kako ih zaštiti?

Mnogi su ljudi zabrinuti zbog pčela i drugih oprašivača. Donosimo nekoliko jednostavnih mjera opreza koje možete poduzeti kako bi vaš vrt i voćnjak bili pogodni za pčele te kako im ne biste naudili primjenom sredstava za zaštitu bilja.

Objavljeno

|

Kako zaštiti pčelu od insekticida, herbicida i pesticida?
foto: Dustin Humes/Unsplash

U našem okruženju živi preko stotinu različitih vrsta autohtonih pčela koje su važne za oprašivanje autohtonih biljaka te povrtnog i ukrasnog bilja u vrtovima i dvorištima. Ove domaće pčele i drugi kukci koji oprašuju biljke jednako su važni kao i bolje poznate medonosne pčele i bumbari. A ipak, žive u njihovoj sjeni i malo tko priznaje njihov trud. Stoga valja zaštiti i jedne i druge; i medonosnu pčelu i divlje pčele. No što ako u vrtu moramo aplicirati neki insekticid?

Svi su oprašivači osjetljivi na insekticide ako dođu u kontakt s njima; na površini cvjetnih latica ili pri konzumiranju nektara ili peluda. Najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste zaštitili oprašivače je izbjegavanje prskanja otvorenih cvjetova bilo kojim insekticidom. Iznimka je B.t. (Bacillus thuringiensis) koji je djelotvoran samo protiv gusjenica.

Vrtlarska i voćarska ulja te insekticidni sapun učinkoviti su kod većine insekata mekog tijela i mogu se koristiti u hladnim jutrima (manje od 10 Celzijevih stupnjeva), nakon zalaska sunca ili u bilo koje vrijeme kada pčele nisu prisutne. Ostaci sapuna i ulja nisu štetni za pčele, ali izravno prskanje jest. Pri tomu se za dobrobit bilja valja strogo držati uputa o razrjeđenju preparata.

Biljke koje je potrebno zaštititi od štetnih insekata insekticidom širokog spektra treba prskati nakon opadanja latica (nakon što biljka ocvate) ili nakon uklanjanja cvjetova.

Pčele i oprašivače u vrtu i voćnjaku možete zaštiti i na sljedeće načine:

  • Poticanjem ili sadnjom cvjetnica kako bi se osiguralo cvjetanje tijekom vegetacijske sezone.
  • Omogućavanjem pristupa čistoj vodi.
  • Pružanjem materijala za izgradnju gnijezda, uključujući blato i biljke s “voštanim” lišćem.
  • Smanjivanjem upotrebe insekticida ili prelaskom na pesticide koji su više prihvatljivi za pčele.
  • Izbjegavanjem sistemskih insekticida, pogotovo onih koji se primjenjuju zalijevanjem u korijen biljke.
  • Košnjom travnjaka prije apliciranja insekticida protiv grčica i sličnih štetnika. Na taj način se osigurava da na travnjaku neće biti cvjetova koji će privući pčele i druge oprašivače.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.