Prati nas

Mozaik

Anonsa

Jedan pokojnik, dvije supruge: Koju staviti među ožalošćene?

Postoji li pravilo u ovakvim slučajevima i trebaju li se bivše supruge stavljati na obavijesti o nečijoj smrti? Pitanje je to koje nam je svojevremeno postavila i jedna čitateljica.

Objavljeno

|

Bivša žena objavila osmrtnicu
ilustracija: S. Bura/mj

Komplicirani obiteljski odnosi često pojedinca prate do trenutka njegove smrti, a ponekad i nakon tog trenutka. Situacija je intenzivnija ako su u pitanju razvodi i novi brakovi te djeca proistekla iz tih različitih brakova.

Pokazuju to i u osmrtnice koje su ovih dana u dnevnom tisku objavljene za nedavno preminuloga Zagrepčanina. Jedna do druge na novinskom papiru stoje tako dvije obavijesti o smrti s navlas istim fotografijama pokojnika, istim podacima o vremenu i mjestu ukopa, no potpisuju je sasma različite supruge i obitelji.

Među ožalošćenima na prvoj osmrtnici potpisana je tako “supruga pred Bogom” s djecom, snahama, zetovima i unucima. Na drugoj je osmrtnici prva među ožalošćenima samo “supruga” sa sinom, snahom i unukom. Iako ne poznajemo obiteljsku situaciju koja ovih dana zabavlja općinstvo na društvenim mrežama, za pretpostaviti je da je iza pokojnika jedan crkveni brak – civilno razveden te drugi građanski sklopljen brak.

Postoji li pravilo u ovakvim slučajevima i trebaju li se bivše supruge stavljati na obavijesti o nečijoj smrti? Pitanje je to koje nam je svojevremeno postavila jedna čitateljica. To je, dakako, stvar dogovora unutar obitelji. No što ako su odnosi relativno skladni i zajednička osmrtnica nije problem?

Ako je preminuli sklopio novi brak nakon rastave prethodnog braka, podrazumijeva se da se trenutni supružnik prvi spominje u popisu ožalošćenih, a zatim slijede djeca i roditelji preminulog. Ako obitelj odluči uključiti bivšeg supružnika među ožalošćene, on bi trebao biti naveden nakon srodnika, kaže moderni pogrebni bonton.

No treba uzeti i u obzir želje pokojnika, ali i trenutnog supružnika. Zajednička djeca iz prvog braka pri tome su argument više da se i njihovi majka ili otac stave među ožalošćene. Dakako, ako prvi suprug ili supruga to žele. A ako dogovora nema, onda će svatko činiti ono što ga je volja. Pokojnik se ionako ne može pobuniti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.