Prati nas

Zdravlje

Svatko ga ima

Najpopularniji lijek u Hrvatskoj uzrokuje smrt 50 Australaca godišnje

Maksimalna veličina pakiranja dostupnih za opću prodaju bit će smanjena s 20 na 16 tableta ili kapsula.

Objavljeno

|

Trovanje paracetamolom
ilustracija: S. Bura/mj

Veličine pakiranja paracetamola u Australiji bit će smanjene nakon što je paracetamol identificiran kao najčešće korišteni lijek u predoziranjima među mladima.

Paracetamol jedan je od najčešće korištenih lijekova protiv bolova (analgetika) i lijekova za snižavanje povišene tjelesne temperature te se pod raznim tržišnim imenima nalazi u gotovoj svakoj kućnoj ljekarni i u Hrvatskoj.

Svake godine u Australiji oko 225 ljudi završi u bolnici zbog predoziranja paracetamolom, a 50 Australaca zbog istog razloga izgubi život. Stope namjernog predoziranja najviše su među adolescentima i mladim odraslim osobama.

Oglas

Zbog toga je Savezna vlada odlučila uvesti ograničenja koja će se primjenjivati od 1. veljače 2025. Maksimalna veličina pakiranja dostupnih za opću prodaju bit će smanjena s 20 na 16 tableta ili kapsula. Druge veličine pakiranja do 100 tableta ili kapsula bit će dostupne samo pod nadzorom ljekarnika. Australci godišnje kupuju oko tisuću tona paracetamola, a prema dostupnim statistikama taj lijek je vodeći uzrok akutnih oštećenja jetre u Australiji.

“Posljednjih godina smo svjedočili povećanju namjernih predoziranja paracetamolom, posebno među mladim djevojkama”, kazala je dr. Rose Cairns, viša predavačica na Sveučilištu u Sydneyu i stručnjakinja za otrove koja vjeruje da će manja pakiranja i veća kontrola izdavanja ovoga lijeka pomoći u rješavanju problema,

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.