Prati nas

Vijesti

Traže više

Objavljeno je koliko zarađuje medicinska sestra s 40 godina staža

Medicinsko osoblje prosvjeduje na Zrinjevcu za povećanje plaća i koeficijenta. Izražavaju svoje nezadovoljstvo mizernim primanjima i traže bolje uvjete rada.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju medicinske sestre? Zašto štrajkaju medicinske sestre?
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon što su proteklih dana prosvjedovali ispred bolnica u svoje slobodno vrijeme, danas će medicinske sestre, tehničari te nemedicinsko osoblje svoja prava tražiti na zagrebačkom Zrinjevcu. Prosvjed će se održati od 11:00 do 11:30 sati. Njihov glas Vlada mora čuti, poručuju, a traže povećanje plaća i koeficijenta za 10 posto, baš onoliko koliko su dobili liječnici.

Ovo je samo jedan u nizu mirnih prosvjeda kojim medicinsko osoblje izuzev liječnika, ali i nezdravstveni radnici upozoravaju da im je dosta – dosta preživljavanja s mizernom plaćom. Kako javlja N1, uz smjenski rad s 40 godina radnog staža na leđima, medicinskoj sestri Mirjani plaća jedva dosegne 1000 eura.

“Ja sam srednja stručna sprema, primjer kolegice koja je magistra, ima manje godina radnog staža, njena plaća je u tim okvirima oko 1000 – 1100 eura, to je sramotno za medicinsku sestru. Ovo što tražimo minimalno povećanje od 10 posto, ja ću s ovog mjesta reći da je to premalo, da vrijedimo puno puno više”, navodi medicinska sestra primalja.

I nemedicinskim djelatnicima nije ništa bolje. U kuhinji klinike za traumatologiju 2011. bilo je 17 kuhara, danas ih je 9. Ovog kadra je sve manje jer ih negdje drugdje privlače bolje plaće i humaniji uvjeti rada. Ovaj vrlo težak rad u uvjetima bez klimatizacije plaća se tek 4.000 do 4.500 kuna s vikendima, prekovremenima, blagdanima…

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.