Prati nas

Mozaik

Ohrabrujuća priča

Snaha posve iskreno: Obožavam svoju svekrvu. Ovo su razlozi!

Drugi su iznenađeni kada svjedoče toplini i bliskosti našeg prijateljstva, jer odnosi svekrva i snaha su poslovično otrovni i puni sitničavosti. Iznenađujućih 60 posto udanih žena navodi da je njihov odnos s suprugovom majkom loš.

Objavljeno

|

Dobri odnosi sa svekrvom
ilustracija: S. Bura/mj

“Moja svekrva dva puta zaredom je zaboravila rođendan mog najmlađeg sina. Te rođendane smo slavili idući vikend. Dva puta! Bila sam zamjetno distancirana prema njoj. Ali ovo nije tipična priča u kojoj se snaha žali na ‘svekrvu iz pakla’ i njene nedostatke”, piše Anna Maxted, autorica The Guardiana u svojoj analizi senzacionalno dobrog odnosa sa suprugovom majkom. Pa kako joj je to pošlo za rukom?  Pročitajte u nastavku.

Izvanredne situacije, uključujući i slučaj kada je moja mala nećakinja slomila ruku, čine ovakav propust razumljivim. Kasnije sam se osjećala grozno zbog načina na koji sam se ponašala prema svekrvi i nazvala sam je da se ispričam. Rekla je: “Oh, znaš da nikada ne bih namjerno učinila nešto da te povrijedim.” Znala sam to i to je u redu. Obožavam svoju svekrvu.

Tako je bilo od početka: kada smo Filip i ja objavili zaruke, svekrva je uzela moju ruku i rekla: “Što vidiš u njemu? Mislim, znam da je divan, ali jesi li sigurna?”

Drugi su iznenađeni kada svjedoče toplini i bliskosti našeg prijateljstva, jer odnosi svekrva i snaha su poslovično otrovni i puni sitničavosti. Iznenađujućih 60 posto udanih žena navodi da je njihov odnos sa suprugovom majkom loš. Anegdotalni dokazi se slažu; jedna moja prijateljica primjećuje da majka njenog supruga servira manje pečenog krumpira samo njoj.

Svekrva ima moć uništiti obitelj

Znam da sam blagoslovljena, jer rat protiv svekrve može uništiti obitelj. Čak i ako se neprijateljstvo obuzdava, to je bitka koja se vodi iz srca, jer ona je druga žena: ona koja voli tvog supruga jednako, ako ne i više, nego ti. Kao supruga, pretpostavljaš da je tvoj muškarac prvo lojalan tebi. Šok je shvatiti da si, u nekom primitivnom smislu, drugotna u odnosu na ženu koja mu je dala život. Rano u našoj vezi, nagovijestila sam da moja svekrva nije savršena. Moj suprug, tada star 24 godine, je zaplakao.

Ah dobro. Pretpostavljam da je čak i Martha Washington, supruga prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, zagrizla jezik kad je njen suprug rekao: “Moja majka je najljepša žena koju sam ikada vidio. Sve što jesam – dugujem svojoj majci. Pripisujem svoj uspjeh u životu moralnom, intelektualnom i fizičkom obrazovanju koje sam od nje dobio.”

Nema zle namjere

No, rivalstvo je moguće samo ako postoji zlonamjerna namjera s jedne strane. Kada svekrva dolazi u posjet, neizbježno stavlja plastične rukavice i počinje čistiti našu kuhinju. “Ne smeta li snahi tvoje miješanje?” pitaju njeni prijatelji. “Ne”, odgovara ona ispravno, “snaha je zahvalna na pomoći!” I jesam, jer znam da njeno čišćenje ne podrazumijevalo kritiku. Nikada me nije kritizirala. Istina je da volim njenog sina i stoga bi mi mogla oprostiti sve.

Ako sve ovo zvuči previše sladunjavo da bi bilo istinito, mogu reći da čak i moja vlastita majka prevrće očima zbog toga što me u obitelji tretiraju kao kraljicu. Moj suprug ne podiže svoj tanjur sa stola prije nego što ja završim jelo, moje omiljene namirnice uvijek su dostupne, a grijanje u kući je podešeno prema mojim potrebama. Svaki moj percipirani talent je uvećan, a ukućani me potiču da se odmorim, uzmem vrijeme za sebe. To cijenim, jer svi znamo da ne mora biti tako.

Majke mogu biti sebične; možemo pomiješati ono što je najbolje za našu djecu s onim što mislimo da je najbolje za nas. Svekrva ima moć razoriti brak prisiljavajući svog sina da odabere primarnu odanost – ali to je egoizam, a ne ljubav.

Moja svekrva nije manipulatorica

Moja svekrva je jedna od rijetkih žena kod kojih je sva komunikacija izravna i iskrena; nikada nema emocionalne manipulacije. Ranije je bila učiteljica za djecu s emocionalnim i teškoćama u ponašanju. Iznimno je tolerantna. Nije se uvrijedila kad sam se naljutila zbog zaboravljenog rođendana, niti se razljutila kada je moj stariji sin, tada četverogodišnjak, rastrgao dragocjenu fotografiju svog djeda kao djeteta. Bila sam na rubu ludila, ali svekrva je jednostavno uzela rastrgane komadiće, mrmljajući da nije trebala ostaviti sliku na stolu.

Svekrva i ja smo imali blizak odnos i prije no što sam joj rodila unuke. Možda je moj suprug zaista oženio verziju svoje majke, jer dijelimo sličan stav i iste vrijednosti. “Mislim da te dobro razumijem”, kaže mi, “i ti također razumiješ mene.” No, zadovoljiti moju svekrvu je lako jer je oduševljena i najmanjom pažnjom. Istinsku dobrotu je teško pronaći, i kada je pronađete, osjećate se ponizno.

Ako se ne slažemo oko nekog aspekta odgoja djece, nema zlobe, jer nismo u natjecanju; ona se pobrinula za to. Tražim njen savjet samo zato što ne propovijeda, i ako moja djeca trebaju biti ukorena, ona me pita za dozvolu. Poštuje granice. Čula sam za svekrve koje ne poštuju odluke roditelja oko djece i tajno krše postavljena pravila, no moja svekrva se suzdržava od takvih poriva. Njen najhrabriji prekršaj je da iza mojih leđa unucima kupuje kiflice pune šećera.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.