Prati nas

Vijesti

Nedovoljno

Plenković: Da je do doprinosa, nitko ne bi dobio mirovinu koliku ima

Da bismo povećali plaće onima koji imaju manja primanja, mi drugih prostora nemamo, kazao je predsjednik Vlade RH.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Najavljenom poreznom reformom zadire se i u doprinose za mirovinsko osiguranje, odnosno oni smanjuju za određeni broj građana do određenih primanja. Premijer Andrej Plenković (HDZ) još je jednom objasnio kako će se zakrpati, na taj način povećana, rupa isplati mirovina.

“To smanjenje će im ostaviti veća primanja na plaći, a umjesto njih će država to nadomjestiti”, kazao je premijer odbacivši tezu da će se ugroziti mirovinski sustav. “Da se mirovine isplaćuju jedino i isključivo na temelju doprinosa ne bi nitko dobio mirovinu koliku ima sada. Godinama doplaćujemo dio za mirovine iz poreznih prihoda”, rekao je.

“Da bismo povećali plaće onima koji imaju manja primanja, mi drugih prostora nemamo. Osim da poslodavci povećaju plaće, to je najbolji način”, dodao je.

Prema neslužbenim informacijama, država će najvjerojatnije preuzeti dio plaćanja mirovinskog doprinosa za građane čiji prihodi ne premašuju 1.300 eura, a ne 1.500 eura kao što je ranije najavljeno. Do iznosa od 1.300 eura došlo se kroz procjenu eksperata Ministarstva financija o tome koliki pritisak novih obveza može izdržati državni proračun, javio je prije nekoliko dana Jutarnji list.

Sindikat umirovljenika – oštro protiv

Najistaknutija hrvatska umirovljenička aktivistkinja Jasna A. Petrović za MojeVrijeme.hr kaže da je Sindikat umirovljenika Hrvatske krenuo u razgovore s radničkim sindikatima. “Nećemo dopustiti prčkanje po doprinosima, a pogotovo smo protiv ideja da se onima s nižim plaćama propisuje niži doprinos. To bi značilo stvaranje državne mirovine na razini socijale. Ne prihvaćamo to!”

“Umjesto toga u javni stup treba vratiti pet posto pa neka u drugim stupovima štede oni koji to žele i koliko žele. Primorčeve ideje će samo potaknuti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, a ona je ionako prevelika.” Sadašnji i budući umirovljenici mogu, kaže naša sugovornica, od svega očekivati veliku štetu, jer će malo novca biti u mirovinskom fondu.

“Ići ćemo na ceste ako treba. Dugo smo šutjeli, dugo pregovarali, imali kvalitetan socijalni dijalog kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe te radne skupine kroz koje sudjelujemo na izradi raznih zakona. To je funkcioniralo jako dobro. Ali ovo sada je otvoreni rat”, zaključuje Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.