Prati nas

Vijesti

A izborna obećanja?

‘Plenkoviću, povećaj mirovine za 10 posto i ukini penalizaciju sa 65 godina’

Najavljeni porezno-mirovinski plan u Hrvatskoj izazvao je zabrinutost. Vlada predlaže smanjenje doprinosa za 1. mirovinski stup, što je izazvalo kritike umirovljeničkih udruga i sindikata. A tu je još i niz neispunjenih izbornih obećanja.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Porezno-mirovinska reforma koju najavljuju premijer Andrej Plenković (HDZ) i ministar financija Marko Primorac, još uvijek nije detaljno predstavljena javnosti, no mnoge je zabrinula najava da će se ići u rezanje doprinosa za 1. mirovinski stup. Prema nekim kritičarima, doprinos bi se trebao prepoloviti, dok Blok umirovljenici zajedno raspolaže informacijom da će se doprinos smanjiti s 15 na 13 posto.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) odmah je upozorio da je riječ o spašavanju 2. mirovinskog stupa koji, za sada, godi samo onima koji su imali velike plaće. Tako bi se u budućnosti mirovine iz 1. stupa svele na neki oblik državne naknade ili socijalne pomoći. Valja znati da se trenutnim uplatama u 1. mirovinski stup financira veći dio mirovina.

“Zanimljivo kako Vaše i ministrove inicijative podržavaju samo poslodavci i njihove udruge te predstavnici obveznih mirovinskih fondova inozemnih banaka, dok se protive brojni znanstvenici, sindikati kao predstavnici radnika i umirovljeničke udruge”, napisali su Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u danas poslanom otvorenom pismu premijeru.

S obzirom na raniju dobru suradnju SUH i MUH iznenađeni su time što nisu kontaktirani vezi ovog prevažnog pitanju koje se dotiče položaja starijih osoba u društvu. “Ovaj put ne samo da nismo obaviješteni, već smo o svemu doznali iz medija. Saznali smo putem medija i da ministar financija nema namjeru povećati osobni porezni odbitak na dohodak (plaće i mirovine) sa 4.000 na 5.000 kuna, odnosno sa 530,90 eura na 663,61 eura, jer bi time pogodovao ‘srednjoj i višoj klasi’. Oprostite, premijeru, ali ovakva ocjena je zastrašujuća”, navode.

SUH i MUH zamjeraju premijeru što ne najavljuje da će u vezi takozvane porezne reforme mirovine učiniti adekvatnijima, iako je u zbirci predizbornih obećanja HDZ najavio kako će povećati udio neto mirovina u neto plaćama do kraja mandata na barem 50 posto. “Sada je u veljači, međutim, udjel mirovine u plaći pao na samo 35,1 posto. To je službeni podatak, a ne ono što Vam dostavljaju ministri nakon što odrežu tzv. mirovine temeljem međunarodnih ugovora, jer i to su poglavito građani Hrvatske. I s takvim smo postotkom najniže na ljestvici Europske unije (prosječni udjel – 62 posto), kao i među državama nastalim na području bivše Jugoslavije, gdje se udjel kreće od 45 do 60 posto”, stoji u pismu.

SUH i MUH otvorenim pismom od premijera zahtijevaju da povećaju mirovine za najmanje 10 posto te da ukine penalizaciju sa 65 godina. Osim toga, traže uvođenje novog modela usklađivanja mirovina prema povoljnijem indeksu rasta plaća ili cijena.

“Tražimo i da uvedete minimalne mirovine, svim umirovljenicama priznate barem po jednu godinu dodatnog staža po djetetu (a ne 6 mjeseci i to samo umirovljenima nakon 1.1.2019. godine), uvedete 13. mirovinu, vratite prava na dostavu mirovina poštom, ukinete plaćanje alimentacije od strane baka i djedova, a o ostalome ćemo rado nastaviti socijalni dijalog, jer suprotno od toga su prosvjedi sve gladnijih umirovljenika, što bismo svi rado izbjegli”, stoji u pismu kojeg potpisuju predsjednice SUH-a i MUH-a, Jasna A. Petrović i Višnja Fortuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.