Prati nas

Mozaik

Međunarodni praznik rada

Rijeka Zagrepčana slila se u Maksimir: Štrukle, grah i dobra glazba

Iako u temeljima radničkog praznika stoje krvavi prosjedi održani prije 137 godina, danas ‘1. maj’ uglavnom provodimo uz radnički grah i razonodu u prirodi.

Objavljeno

|

Zdenka Kovačiček i Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

U zagrebačkom perivoju Maksimir još uvijek traje tradicionalna proslava Praznika rada koju stanovnici metropole, a i njeni gosti, ne propuštaju. Na nekoliko podija, zabava uz dobru hranu, potrajat će do kasnih poslijepodnevnih sati.

Proslava je počela već u osam sati ujutro kada je krenula glazba s velike pozornice, a osim građana, u Maksimir su stigli i gradski političari te pokoji sindikalist. Program će završiti u 17 sati i 40 minuta. Kako je to jutros izgledalo u najzelenijem dijelu gradu, pogledajte u galeriji koju je s terena donio naš fotograf Sandro Bura.

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.