Prati nas

Vijesti

Novi model

Šantić: Srbiji treba hrvatski model obiteljskih mirovina, praznina bi nestala

‘Nedavno sam razgovarala s našom ženom koja živi u Njemačkoj. Tamo zadržava mirovinu, a 30 posto nasljeđuje od supruga. To je stvarno pošteno. EU je sve to preračunala.’

Objavljeno

|

Nasljeđivanje dijela mirovine pokojnog partnera u Srbiji
Snežana Nena Šantić (screenshot: Happy TV)

U Srbiji je ponovno pokrenuta inicijativa za primjenu hrvatskog modela koji podrazumijeva da nakon smrti umirovljenika njegov partner nastavlja primati mirovinu, ali uz povećanje od jedne trećine primanja preminulog supružnika.

O ovom modelu govori se već duže vrijeme, a predsjednica Udruge umirovljenika Stari Grad prof. dr. Snežana Nena Šantić, smatra da bi to bilo vrlo korisno za srpske umirovljenike, javlja Kurir.

Prema njezinim riječima, mirovine u Srbiji nisu velike, a većina umirovljenika ima poteškoća u svakodnevnom životu. Kad jedan od supružnika premine, nastaje rupa u kućnom budžetu, a nerijetko se uzdržavaju i članovi obitelji, unuci i praunuci. Stoga bi primjena hrvatskog modela mogla poboljšati kvalitetu života srpskih umirovljenika.

“Dugo smo pričali o ovom modelu. Trenutno dvoje supružnika rade i uplaćuju PIO fond. Kad netko umre, zadržavate svoju mirovinu ili se odričete mirovine i uzimate 70 posto supružnikove. Dakle, možete zaboraviti sve što smo radili, sve što smo ulagali u PIO fond je poništeno, odnosno jedna mirovina više ne vrijedi”, izjavila je Šantić.

“Znate kako to izgleda u bijelom svijetu? Nedavno sam razgovarala s našom ženom koja živi u Njemačkoj. Tamo zadržava mirovinu, a 30 posto nasljeđuje od supruga. To je stvarno pošteno. EU je sve to preračunala. Tamo imate privatno mirovinsko osiguranje, imate državno osiguranje, Švedska ima taj treći stup gdje je za mirovinu dovoljno biti građanin Švedske. Ne morate raditi, dovoljno je biti građanin kada navršite 65 godina i dobijete državnu mirovinu”, rekla je Šantić i dodala:

“Zašto nam treba taj model? Mirovine nisu velike i od mirovina se u Srbiji jako teško živi. Samo 50 ljudi u Srbiji ima najviše mirovine. Kad jedan od supružnika umre, ta praznina ostaje i nemamo odakle platiti troškove. Svako povećanje i svaka jednokratna pomoć države odmah se vraća državi, poreznoj i komunalnoj službi. A svi znaju da od te mirovine ne živimo samo mi. Uzdržavamo i članove obitelji, unuke i praunuke. Tako je već desetljećima”, objasnila je Šantić za Kurir.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.