Prati nas

Vijesti

Svima malo, svima jednako?

Službeno je počela pretvorba mirovina u socijalnu pomoć

Država je time sama sebi pucala u obje noge te će primjena novog modela smanjenih doprinosa dovesti do pada naplate doprinosa pa će se s vremenom gotovo sve mirovine morati financirati iz PDV-a, poreza na imovinu…

Objavljeno

|

Umirovljenici su siromašni, kopaju po smeću
ilustracija: mj/mojeverijeme

Hrvatska je na putu da preuzme neki oblik australskih mirovina prema kojemu će velika većina zaposlenih primati najnižu mirovinu, a samo će elita imati mirovine od kojih će moći pristojno živjeti! To je uvodna teza analize Večernjeg lista o najavama rasterećenja plaća kroz rezanje doprinosa za 1. mirovinski stup.

Primjerice, radnik koji je lani zarađivao 5.000 kuna bruto, plaćao je 1000 kuna mirovinskih doprinosa i na ruke je dobio 4.000 kuna neto. Ubuduće bi, ako se prepolove na 10 posto, mogao plaćati 66 eura (500 kuna) mirovinskih doprinosa, a 66 eura bi porasla njegova neto plaća!

Hrvatska je svoj mirovinski model i način izračuna mirovina dovela do takvog apsurda da će svi radnici čije su plaće niže od 80-postotne prosječne neto plaće imati isti iznos mirovine po godini staža, cca 11 eura po godini. Trenutačno manje od 880 eura neto zarađuje 720 tisuća radnika. Unutar milijun i 228 tisuća sadašnjih umirovljenika jedva je 400 tisuća mirovina u cijelosti pokriveno uplatama doprinosa, dok za sve druge mirovine država doplaćuje iz proračuna.

Ove se godine planira naplatiti 4,17 milijardi eura mirovinskih doprinosa, što čini 64 posto svih izdataka za mirovine ove godine procijenjenih na 6,56 milijardi eura. Uplatama nisu do kraja pokrivene mirovine po posebnim propisima, odnosno povlaštene mirovine, zatim invalidske i obiteljske mirovine te najniže mirovine koje primaju ljudi čije su plaće niže od medijalnih, odnosno kreću se do 80 posto prosjeka.

Hrvatska – zemlja niskih plaća i jeftinih radnika

Smanjenje doprinosa ne bi trebalo imati utjecaj na buduću mirovinu za deset, 20 ili 30 godina jer će razliku pokriti država iz proračuna! Dugoročno je to loše, ako ne i katastrofalno, za radnika i državu jer Hrvatsku brendira kao zemlju niskih plaća i jeftinih radnika. Jednako tako, mirovine će prerasti u neki oblik socijalne pomoći isti za sve jer se dokida vezanje iznosa budućih mirovina uz plaćanje doprinosa.

Ako  je sustav podešen tako da iznos mirovine ne ovisi o uplatama doprinosa, onda se nitko neće ni truditi da legalno zaradi više, analizira Ljubica Gatarić za Večernji list. Država je time sama sebi pucala u obje noge te će primjena novog modela smanjenih doprinosa dovesti do pada naplate doprinosa pa će se s vremenom gotovo sve mirovine morati financirati iz PDV-a, poreza na imovinu…

Poslodavci trljaju ruke

O takvom rasterećenju poslodavci nisu ni sanjali! Inflacija puni državni proračun bolje nego ikad prije, ali što kad ne bude inflacije, a poslodavci privučeni neočekivanim poklonom države većinu radnika prijave na iznose plaće ispod granice za najniže doprinose. Tko god misli da to poslodavci neće i ne bi učinili, neka pogleda brzinu kojom se u Hrvatskoj otvaraju paušalni obrti, a radni odnos uvjetuje otvaranjem paušalnog obrta za koji se plaćaju minimalni porezi i doprinosi, piše Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.