Prati nas

Mozaik

Posesivna

Snaha Nera: Svekrva mi u 30 godina nikad ni kavu nije skuhala, žao mi je zbog toga

Da se u tom trenutku njezin današnji suprug odlučio za majku, umjesto za nju, nikad ne bi stvorili divnu obitelj koju imaju.

Objavljeno

|

Moja svekrva je jako posesivna
ilustracija: S. Bura/mj

Ovoga puta ne govorimo o generacijskom jazu između svekrve i snahe, ne govorimo o njihovim posve drugačijim karakterima, niti o socijalnim razlikama u obiteljima, kao što to ponekad zna biti razlog za međusobnu netrpeljivost.

Govorimo o vezanosti majke na sina jedinca, koja svog ptića ne želi pustiti da poleti i ostvari se kroz vlastitu obitelj. Upravo me boljelo slušati ovu ispovijest snahe Nere i kroz razgovor uviđati koliko su posljedice dalekosežne, jer nekoliko obitelji ozbiljno trpi, a unuci se ne prestaju pitati: ”Zašto je baka takva?”

“Moja svekrva Vesna u Veliku Goricu je sa suprugom doselila iz Podravine, u kasnim sedamdesetima, kada je njezin sin, a moj današnji suprug, imao tri godine. Radila je u računovodstvu, a svekar u građevini. Poslovi su bili stabilni, radilo se od 6 do 14, imali su tada roditelji puno vremena za obitelj. Nisu imali nekih egzistencijalnih problema, niti su se svađali, pa ne znam znam vuče li svekrva traume iz djetinjstva, ili se udala nespremna i premlada (s 19 godina), ali ja se ne mogu načuditi njezinom pogledu na život i svijet oko sebe. Ona se toliko fokusirala na to da sve u njezinom obiteljskom životu mora biti savršeno, da je postalo suludo”, govori nam gospođa Nera.

Kako kaže, kod svekrve je sve moralo biti besprijekorno čisto, uredno, složeno “kao po špagi”. Nitko nije smio kroz ulazna vrata u cipelama, nitko nije smio nešto odložiti na ‘krivo’ mjesto, čak ni baciti ključeve na ormarić u hodniku. U kuhinji se nije smjelo ništa poprskati, kao ni u kupaonici.

Suprug je živio u strahu

“U počecima veze s mojim današnjim suprugom mislila sam da si utvaram neke činjenice oko nje, jer moja zdrava pamet i logika nisu mogli pojmiti da netko može toliko pobrkati životne lončiće. Osobito jer se tada činila još i ljubaznom. Mislila sam čak da svaki put tako pospremi zbog mene!”

“Što je posrijedi, shvatila sam tek kad mi je suprug povjerio da je stalno strepio da nešto ne uprlja i da je kao dijete, kad bi dolazili gosti, i po sat vremena morao sjediti na kutnoj garnituri, uredno odjeven i počešljan, da do dolaska gostiju ne bi uneredio kući ili, ne daj Bože, sebe”, govori gospođa Nera o svojoj svekrvi.

”Toliko o njezinom nezdravom održavanju savršenstva po kući. Vratimo se sad na ‘savršenstvo’ odnosa koje je uvela u svoju tročlanu obitelj. Sina je vezala isključivo na sebe, čak ni djedovi i bake nisu smjeli biti dugo s njim. Nikad mu nije dopustila da kući pozove prijatelje. Ako bi on pokazao imalo veću naklonost prema nekome, dobila bi glavobolju. A baš zbog učestalih glavobolja koje je imala kad god joj nešto ne bi odgovaralo, njezin suprug, moj svekar, prestao joj je proturječiti, povukao se i radio kako ona dirigira”, govori snaha Nera.

Gotovo im je uništila početak veze

“Kad smo suprug i ja tek prohodali, donekle je hinila ljubaznost jer je tada još bila uvjerena da ne postoji nitko tko bi joj mogao ‘oteti’ sina. Nekad mi se čak činilo da se prenemaže u tom svom preglasnom smijehu, bilo bi mi čak nelagodno, ali kako sam je rijetko i nakratko viđala, nisam se time zamarala”, govori gospođa Nera i dodaje da je prelazila i preko toga što ju buduća svekrva nikad nije pitala barem želi li malo sjesti, popiti kavu.

Kako je vrijeme odmicalo, među mladim je parom bivalo sve napetije. “Supruga sam upoznala na fakultetu. Ja sam živjela u Zagrebu i imala sam svoj mali studentski stan pa je on počeo ostajati kod mene po dva, tri dana, ali to nije potrajalo. Ubrzo se počeo izmotavati da mora kući, uvijek su tu bili drugi razlozi. Poslije me čak počeo ispitivati gdje sam bila prethodne večeri, ili me iz čista mira napao ispitujući koliko sam frajera imala prije njega. Krenule su trzavice”, govori nam naša sugovornica.

Da se nešto jako nezdravo događa u toj obitelji, otkrila joj je suprugova sestrična. “Tada smo u vezi bili nekih pola godine, kad mi je njegova sestrična na jednoj kavi u gradu rekla da će se svekrva ‘živa pojesti ako nastavimo vezu’. Rekla je da me ogovara, da istražuje okolo informacije o meni, o mojim roditeljima, o mojoj prošlosti, ocjenama u školi i ispitima na fakultetu, a onda me pred sinom ocrnjuje izvrgavajući stvarnost. Saznala sam i da je znala imati histerične ispade – odmah mi je bilo jasno da zbog toga on više ne želi prespavati kod mene. Iskreno, bila sam u teškom šoku nakon tog razgovora”, prisjetila se gospođa Nera, danas 51-godišnjakinja.

Ipak je odabrao suprugu

“Još sam nekoliko puta bila kod njih, sada je već bila ozbiljna, gotovo blijeda, natečena kad bih ja došla. Vjerujem da je plakala od užasa što dolazim. Kad bi ja nešto govorila, ona bi gledala u mene razrogačenih očiju kao da pričam nonsense. Tu i tamo me malo podbola, htjela me pred sinom napraviti glupom”, govori snaha Nera.

Kako kaže, da se u tom trenutku njezin tada dečko, a danas suprug, odlučio za majku umjesto za nju, nikad ne bi stvorili divnu obitelj koju imaju. “Imala sam sreće da je moj suprug uvidio u čemu je problem i nakon svih previranja, odlučio otići od majke.”

“Danas imamo lijepu obitelj, dvoje odrasle djece. Sa svekrvom nikad nisam imala nikakav odnos, iako je dolazila na obiteljske proslave rođendana, školske predstave djeci i slično. Svekar je razgovarao sa svima i bio normalan i drag, a ona je stajala po strani i moglo se vidjeti da se iznutra izjeda. Djeca su nas stalno ispitivala ‘Što je baki, zašto je takva?’, a mi smo nalazili razne izgovore za njezina stanja.

“Žao mi je što se cijeli život nije urazumila, radila na sebi, pozvala nas na koji ručak, ali tu više nema pomoći, dana ima 81 godinu i isto se ponaša kao prije 30 godina kad sam je upoznala”, ispričala je gospođa Nera.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.