Prati nas

Vijesti

Prioriteti

Što se događa s 13. mirovinom? Stiže li za Božić?

Brojne su zemlje koje su tradicionalno uvele ‘prekobrojnu’ mirovinu, a tu je primjerice i Belgija koja je isplaćuje u svibnju i to u istom iznosu kao u tom mjesecu, dok se u Cipru isplaćuje u prosincu.

Objavljeno

|

Kad stiže 13. mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Izgledi za uvođenje 13. mirovine su dobri, izvijestio je početkom travnja Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH). Ovaj optimizam iz najagilnije umirovljeničke udruge uključene u kreiranje mirovinskih politika, razveselio je brojne umirovljenike.

Mjesec dana kasnije, pitamo predsjednicu SUH-a, Jasnu A. Petrović, kako je najava Vlade RH o smanjivanju doprinosa za 1. mirovinski stup utjecala na pregovore o 13. mirovini.  

“Signali su bili dobri. Međutim, sve se mijenja s istupom ministra financija Marka Primorca koji samo pogoduje poslodavcima i rastu sive ekonomije. Ta 13. mirovina, nažalost, prestaje biti naš prioritet. To je prioritet za neka normalnija vremena“, kaže Petrović uvjerena da u ovom trenutku energiju treba usmjeriti u spašavanje 1. mirovinskog stupa. “Ovo je otvoreni rat; i s radnicima i s umirovljenicima”, kaže predsjednica SUH-a.

Podsjetimo, 13. mirovina je raspravljena na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe. Zemlje koje ju isplaćuju, najčešće je isplaćuju u vrijeme Božića. “Naravno, nismo se još usuglasili oko modela. Recimo, Španjolska i Portugal imaju isplatu dva puta godišnje. Oni imaju 14 mirovina; nešto kao bivši K15 i božićnicu”, navodi Petrović.

U Sindikatu doznajemo da se u svim zemljama 13. mirovina ne isplaćuje u punom iznosu te da još valja razbistriti koji je model najbolji i najpraktičniji za Hrvatsku. “Vjerujemo da je to civilizacijsko pitanje. Međutim, kad vidimo da su nas zemlje u okruženju prestigle po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći, stvarno nam je zlo”, zaključila je Petrović.

COVID dodatak na kojega su umirovljenici navikli, ma koliki bio, dobro dođe. No riječ je o naknadi koja ovisi o dobroj volji Vlade RH i čija se isplata može lako koristiti u političke svrhe. S druge strane, 13. mirovina bi bilo realno i zacementirano povišenje umirovljeničkih primanja na godišnjoj razini.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.