Prati nas

Mozaik

Frizure su važne

‘Svekrva mi je bez pitanja ošišala djecu. Što da radim?’

Baka je na silu ošišala djecu pa djeca više ne žele provoditi ljeto kod nje na selu. Majka želi riješiti problem i očuvati mir u obitelji. Kako postaviti granice?

Objavljeno

|

Upomoć, baka je ošišala unuke bez znanja roditelja.
ilustracija: S. Bura/mj

Kažu da je poštivanje pravila koje postavljaju roditelji ključno u dobrim odnosima snaha i svekrva, ali i svekrva i njihove unučadi. Ipak, čak i kada pregaze roditeljsku volju, svekrve nisu svjesne gdje su pogriješile, jer nisu postupale iz zle namjere.

Pogotovo će se to dogoditi ako se snaha ustručava o svemu otvoreno porazgovarati sa svekrvom jer ju je strah potencijalnog sukoba. O tome svjedoči i pismo jedne majke upućeno Amy Dickinson, popularnoj kolumnistici čije savjete prenose brojni portali.

“Volim i cijenim svoju svekrvu, stvarno je volim. Ona i njen suprug žive daleko od nas na prekrasnom ruralnom imanju. Našu djecu uvijek je pozivala da provedu ljeto kod njih. Djeca obožavaju biti tamo. Moj suprug i ja, također”, napisala je majka pod pseudonimom “Zabrinuta majka”.

“Prošle godine, kada smo došli po djecu (djevojčicu i dječaka, u dobi od 6 i 9 godina), bili smo prilično šokirani kad smo vidjeli da im je baka skratila kosu. Oboje su imali dugu kosu i uvijek smo im dopuštali da sami odluče kavu frizuru žele.”

“Svekrvi nisam ništa govorila o novim frizurama, no djeca su mi na putu prema kući rekla da su bila jako uznemirena kada ih je baka ošišala. Možda vam se to čini kao sitnica, ali djeca više ne žele provoditi ljeta kod bake”, piše ova majka i zaključuje: “Voljela bih to riješiti sa svekrvom kako bi svi mogli imati sretno i lijepo ljeto. Kako da to učinim?”

“Draga Zabrinuta, kosa je izuzetno važna stvar s kojom se djeca identificiraju. Neki bake, nažalost, ne uspijevaju to poštovati. Jednostavno ne mogu odoljeti zovu škara niti obuzdati želju da kontroliraju kako njihovi unuci izgledaju. Aunuci su bespomoćni da se tome odupru. Najbolje vrijeme za rješavanje ovog problema bilo je prošlo ljeto”, odgovorila joj je Amy Dickinson.

“No, definitivno biste to trebali učiniti sada. Recite svojoj svekrvi da je cijenite i poštujete, ali da nikada ne bi trebala šišati vašu djecu. Recite joj da možete razumjeti da ih njihova kosa živcira, ali da bi to trebala zanemariti. Kažite joj da bi djeca to cijenila, baš kao što biste i vi to cijenili”, zaključuje Dickinson.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.