Prati nas

Mozaik

Najbolje frendice

‘Svekrva na zidu drži sliku bivše snahe. Što poduzeti?’

Ima li svekrva pravo voljeti bivšu snahu više nego aktualnu? Dakako, riječ je o retoričkom pitanju. No to ne znači da ‘druge’ supruge ne pate kada svekrve ostanu u sjajnim odnosima s njihovim prethodnicama. Što im je činiti?

Objavljeno

|

što kad je svekrva dobra s bivšom snahom?
ilustracija: S. Bura/mj

Nerijetko se supruge ranije razvedenih muškaraca u braku osjećaju ‘drugotno’ pa se natječu s ostavštinom svoje prethodnice, čak i kada za to nema pravog razloga. Situacija može postati još teža ako je svekrva u sjajnim odnosima s prvom snahom, a nepodnošljiva ako su njih dvije najbolje prijateljice.

“Upomoć, moja svekrva na zidu drži vjenčanu fotografiju moga muža i njegove prve supruge. Kako bih trebala reagirati?”, jedno je od pitanja postavljeno na platformi za rasprave Quora. Drugo kaže: “Kako bih se trebala nositi s činjenicom da moja svekrva ima vrlo blizak odnos s bivšom suprugom mog muža?”

Treba li prva snaha strgnuti fotografiju sa zida, razbiti je i bijesno skakati po njoj nasred svekrvinog dnevnog boravka? Ne, sve dok svekrva istu fotografiju ne objesi u snahinom domu.

“Ako slika nije na mjestu gdje ćeš je gledati svakodnevno, jednostavno ćeš to morati prihvatiti. Svekrva vjerojatno jako voli sinovu bivšu, iako stvari među njima nisu išle. Ako je slika baš na napadnom mjestu, objasni suprugu koliko ti to smeta pa neka on razgovara s majkom”, jedan je od priloženih savjeta.

“Bila sam u braku s mužem gotovo desetljeće prije nego što je vjenčana fotografija njega i prve supruge skinuta s kamina u dnevnom boravku. Stvarno me nije bilo briga. Mislim da moj suprug čak nije ni primijetio tu fotografiju. Nisam htjela dati svekrvi zadovoljstvo da me izbaci iz takta. Onaj tko se najmanje brine uvijek pobjeđuje. Čeka te dugo i trnovito putovanje, bolje biraj svoje bitke u budućnosti. Svekrvi ne daj ništa više od propisane pristojnosti”, napisala je svoje iskustvo druga komentatorica.

Što kada su svekrva i ex-snaha najbolje frendice?

No što ako se svekrva aktivno druži s bivšom snahom, ako odlaze na kave ili zajednička ljetovanja? “Tvoja svekrva možda je jednostavno jako pametna i želi bolji pristup svojim unucima. Samo zato što su se tvoj suprug i njegova bivša žena razveli, ne znači da se svekrva nije slagala s njom. To je odvojen odnos. Možda joj se i ti sviđaš i nada se da će tvoj brak trajati, jer sve što želi jest da njen sin bude sretan. Nemoj ništa poduzimati”, stoji u jednom odgovoru.

“To nema veze s tobom. Ona ima pravo biti prijateljica s kime god želi. I ti imaš isto pravo. Tvoj odnos je s tvojim suprugom. Ako on ima problem s tim što je njegova majka prijateljica s njegovom bivšom ženom, onda je na njemu da razgovara s majkom. Ipak, njegova majka i dalje ima pravo biti prijateljica s kime god želi. Nema ništa loše u tome da potražiš terapeuta koji će ti pomoći u ovoj fazi. Ali ti ne bi trebala ništa prigovarati svekrvi”, jedan je od komentara.

“Nemoj učiniti ništa”, savjet je svekrve koja se uključila u raspravu. “Osim ako svekrva ne pokušava podrivati tvoj brak. Ali i u tom slučaju to je tema za razgovor sa mužem, jer ona je njegova majka. Njegova je odgovornost riješiti tu situaciju.”

“Ja i dalje održavam kontakt s prvom suprugom jednog od mojih sinova, nekoliko bivših djevojaka i bivšom suprugom moga pastorka. To su sve bile dugotrajne veze. Moj pastorak je bio u braku s bivšom suprugom više od 20 godina. S druge strane, ono što ne radim – i odbijam raditi – jest raspravljati o životima mojih sinova i pastorka s njihovim bivšima. Ako moja djeca žele da im bivše partnerice nešto znaju, sama će im reći”, mudro je zaključila ova svekrva.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.