Prati nas

Mozaik

Higijena doma

Usisati pa obrisati prašinu ili obrnuto? Što je ispravno?

Svježe očišćene površine mogu brzo ponovno privući prašinu. Važno je koristiti učinkovitu metodu čišćenja i prave alate kako biste je uklonili na duže vrijeme.

Objavljeno

|

Kako se riješiti prašine? kako pravilno čistiti kuću?
foto: S. Bura/mj

Ako pogledate svježe očišćeni namještaj, elektroniku i drangulije dan nakon čišćenja, mogli biste primijetiti zaostala zrnca prašine. Ne, niste loše očistili! Prema Veri Peterson, predsjednici tvrtke Molly Maid koja nudi usluge profesionalnog čišćenja domova, prašina se zaista tako brzo hvata, a na svježe čistim, glatkim površinama veća je vjerojatnost da ćete to primijetiti.

“Međutim, ako vaša metoda čišćenja prašine nije učinkovita, možda dižete više prašine nego što je počistite”, kaže Peterson. U nastavku prenosimo njene savjete o tome kako kvalitetno očistiti prašinu u domu te kako očišćene površine što dulje održati čistima.

Promijenite metodu čišćenja i koristite prave alate

Najučinkovitiji način za brisanje prašine je od viših prema nižim površinama. “Kad brišete prašinu, radite odozgo prema dolje – prvo obrišite prašinu, a zatim usisajte”, kaže Peterson. Tako ćete izbjeći potrebu za dvostrukim usisavanjem (prije i nakon brisanja prašine).

I dok su peruške (praško) nekada bile popularan alat za brisanje raznih površina, kaže Peterson, najbolje je koristiti mikrofibru: “Ona će na sebe skupljati prašinu umjesto da je samo gura”, objašnjava. Rad s krpom od mikrofibre također će smanjiti količinu čestica koje podižete, a koje obično završavaju na svježe očišćenim stolovima i aparatima.

Koje površine u domu zadržavaju više prašine?

U domovima postoje određene površine koje su sklonije privlačenju i zadržavanju prašine, što posebno znaju profesionalne spremačice. Upravo se s njih prašina brzinom munje premješta i taloži na glatke svježe očišćene površine. Rješenje je jednostavno: ili ih držite savršeno čistima, ili ih se riješite.

  • Kauči i fotelje presvučeni tkaninom zadržavaju i oslobađaju prašinu više od, primjerice, kožnog kauča ili namještaja bez presvlaka.
  • Teške zavjese na prozorima zadržavaju više prašine od laganih zavjesa koje se mogu često prati.
  • Lažne biljke zadržavaju prašinu više od živih biljaka koje se mogu isprati brzim tuširanjem.
  • Mekani, umjetni krzneni prekrivači će zadržavati više prašine od svilenkastih, laganih prekrivača.

Ukratko, bez čistih zavjesa i prekrivača, nema ni čistih glatkih stolova i drugih površina u domu. Jednostavno je, zar ne?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.