Prati nas

Vrt

Zelenilo

Uzgojite salatu na gredici ili balkonu, lako je

Neki vrtlari će se odlučiti na jednostavno sijanje po površini gredice, dok će drugi iskopati centimetar duboke jarke razmaknute 30 centimetara. Odabir vrtlarskog stila ovisi isključivo o vama.

Objavljeno

|

Kako uzgojiti zelenu salatu?
ilustracija: S. Bura/mj

Stavite li na vagu glavicu salate koju ste kupili u trgovačkom lancu ili na tržnici, shvatit ćete da je zelena salata među najskupljim povrćem. A kako raste doslovno naočigled, potpuno je jasno da sijanjem vlastite salate možete poprilično uštedjeti kroz godinu.

Što je najbolje, u trgovinama možete pronaći tek nekoliko sorti salata, a kad je riječ o sjemenu salate, izbor sorti je puno veći. Salate dolaze u raznim oblicima, bojama i teksturama. Uzgojem nekoliko različitih sorti imat ćete sve sastojke potrebne za ukusnu i šarenu salatu kroz gotovo cijelu godinu.

Kad odaberete svoje favorite sa sorte liste, posijte sjeme na vlažno i dobro pripremljeno tlo ili kompost u proljeće. Pokrijte vrlo tankim slojem komposta ili vermikulita. Rijedite mlade biljčice kada su dovoljno velike za rukovanje i održavajte tlo vlažnim. Zaštitite od puževa.

Najbolje je salatu sijati svaka dva tjedna kako biste sukcesivno imali berbe za svoje potrebe. Salata prestaje biti dobra za konzumiranje kada počne tjerati cvijet, pri čemu treba znati da će tim brže procvjetati čim ima više izravne sunčeve svjetlosti. Zato se salata sije na umjereno osunčane gredice ili joj se osigurava hlad zastiranjem UV rezistentnim mrežama koje su specijalno namijenjene za tu svrhu.

Izravno sijanje na gredice

Sijete li na gredice, usitnite tlo i poboljšajte ga zrelim kompostom. Mnogi početnici tek posipaju kompost po gredici, no od toga neće biti pretjerane koristi. Kompost pomiješajte s gornjim slojem tla. Na kompostu ne treba štedjeti jer on, smatraju neki vrtlari, usporava cvjetanje salate, a to pak izravno produljuje period berbe.

Neki vrtlari će se odlučiti na jednostavno sijanje po površini gredice, dok će drugi iskopati centimetar duboke jarke razmaknute 30 centimetara. U oba slučaja, sjeme ćete laganim grabljanjem zakopati u tlo i tako mu pomoći da proklija. Sjeme salate ne voli sunčevu svjetlost. Postoje i zimske sorte salate koje sijemo krajem kolovoza, a u staklenicima i plastenicima možemo je sijati cijele godine.

Uzgoj na terasama i balkonima

Ako uzgajate salatu u posudama, posipajte sjeme štedljivo po površini vlažnog komposta bez treseta te pokrijte tankim slojem komposta ili vermikulita. Rasadite ili prorijedite kako bi u vašim posudama i sandučićima bilo dovoljno mjesta za rast salate.

Može li se salata uzgajati na balkonu?
ilustracija: S. Bura/mj

Uzgoj iz presadnica

Uzgajate li salatu u zatvorenim prostorima za presad, presadnice bi trebale biti spremne za sadnju tri tjedna nakon sjetve. Sadite na gredice na otvorenom ili u posude na balkonima i teresama.

Gnojidba i zalijevanje

Salati je potrebno puno vlage i preporučuje se zalijevati je dva puta tjedno na gredicama. Dakako, to znači vlažno, a ne mokro tlo. Uzgajamo li je na terasama i balkonima, zalijevati je treba svakodnevno, pogotovo kada razvije lisnu masu kroz koju će evaporirati velike količine vode.

Prilikom pripreme tla za sadnju, gnojimo gnojivima s visokim udjelom fosfora i kalija (primjerice, NPK – 7:14:21), a tijekom uzgoja treba oprezno gnojiti dušičnim gnojivima koji će potaknuti razvoj velikih sočnih listova.

Kada brati?

Počnite brati vanjske listove salate nakon pet do šest tjedana od sjetve, a vrste koje tvore glavicu berite nakon osam do deset tjedana. Cijele biljke beremo rezanjem nožem pri korijenu. Nikada ne izvlačimo salatu s korijenom iz tla kako ne bismo oštetili korijenje susjednih biljaka. Tijekom vrućeg vremena primijetit ćete razliku u sočnosti salate ovisno o vremenu kada se bere. Najbolje je brati je rano ujutro, prije nego lišće dehidrira na suncu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.