Prati nas

Vijesti

Cenzus

Vlada odlučila kojim radnicima smanjuje mirovinski doprinos

Očekivano, ovakvim bi se potezom povećao udio državnog financiranja mirovina, budući da se doprinosima i sada prikupi tek šezdesetak posto potrebne mase.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Nakon proširene sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), premijer Andrej Plenković novinarima je objasnio mehanizam koji će kroz poreznu reformu povećati plaće. Podsjetimo, već tjednima se govori o rezanju doprinosa za prvi mirovinski stup čime bi se izravno, od 1. siječnja 2024. godine, povećao neto.

Poslodavci pozdravljaju ovakve najave, budući da na taj način oni ne bi financirali povećanje plaće. Sindikati pak upozoravaju da se ruši prvi mirovinski stup te da se stvara iluzija povećanja plaća, a da se zapravo radi o povećanju plaće nauštrb buduće radničke mirovine. Vlada otklanja takva nagađanja i poručuje da nitko neće biti oštećen.

Očekivano, ovakvim bi se potezom povećao udio državnog financiranja mirovina, budući da se doprinosima i sada prikupi tek šezdesetak posto potrebne mase. Premijer je pak objasnio kako će se to formalizirati.

Cenzus

“Način da se povećaju plaće ići će tako da će država preuzeti dio kod određenog kruga ljudi s određenim maksimumom prihoda, otprilike do 1.500 eura, uplate u dio mirovinskog doprinosa i time će automatski ostati više njima u tzv. bruto 1 plaći. Drugo je da se poveća osobni odbitak i treće, ukidanje prireza, dakle prirez bi se ukinuo, a spojila bi se mogućnost autonomijom elegacijom prema jedinicama lokalne samouprave da dodaju ono što je nekad bio prirez na porez na dohodak”, rekao je premijer.

“Dakle”, kako je dodao, “imamo dvije stope poreza na dohodak; jedna je od 20 posto, prag je otprilike 3.700 eura, a druga je od 30 posto”, rekao je i pojasnio. “U onoj jedinici gdje je sama jedinica odredila prirez da bude 10 posto, to je 10 posto na porez na dohodak. Dakle, 20 posto plus 10 posto je recimo 22 posto poreza na dohodak”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.