Prati nas

Zdravlje

Važno!

5 savjeta za brigu o srcu tijekom ljetnih vrućina

Za vrijeme velikih vrućina srce je pod posebno velikim opterećenjem. Možemo mu pomoći prateći nekoliko jednostavnih naputaka.

Objavljeno

|

Srčani bolesnici i velike vrućine
ilustracija: S. Bura/mj

Tijekom ljetnih vrućina, tijelo premješta krv iz glavnih organa u područje ispod kože. Na taj način znojenjem otpušta višak topline u okolinu, što je učinkovit mehanizam hlađenja ljudskog organizma.

Međutim, isti taj mehanizam može dovesti do pretjeranog gubitka tekućine i dehidracije koja zgušnjava krv. Posljedično, srce radi u otežanim uvjetima i podiže se razina krvnog tlaka. Upravo zbog toga je važno ljeti redovito mjeriti tlak i pratiti pet naputaka iz nastavka ovog teksta.

Ostanite hidratizirani

Pijte vodu tijekom dana, čak i prije nego što osjetite žeđ. Pokušajte piti vodu iz slavine ili sok s niskim sadržajem šećera umjesto napitaka s kofeinom i alkohola.

Pratite prognozu

Izbjegavajte boravak na otvorenom u ranim poslijepodnevnim satima (oko podneva do 15 sati) jer je sunce obično na vrhuncu. Ograničite vrijeme provedeno na otvorenom tijekom ovog razdoblja.

Koristite kreme za sunčanje

Nanesite vodootpornu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF) 15 ili više, ovisno o vašim potrebama. Ne zaboravite je ponovno nanijeti svaka dva sata.

Odjenite se za vrućinu

Nosite laganu odjeću od prozračnih tkanina poput pamuka ili bilo koje tkanine koja brzo upija i suši znoj. Šešir i sunčane naočale su dobri kao dodatna zaštita.

Redovito pratite krvni tlak

Simptomi promjena krvnog tlaka mogu biti suptilni. Možda nećete primijetiti nikakve jasne znakove čak i ako su brojevi abnormalni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.