Prati nas

Vijesti

Uvijek gubitnici

Čačić: U igri Vlade i sindikata gube najsiromašniji, a to su umirovljenici

Izbori su pred vratima, a oni to mogu i moraju ispuniti. Naime, inflacija je za svaku vladu predivan mehanizam jer kad se malo odmakne, drugdje se slijeva, kaže Čačić.

Objavljeno

|

Radimir Čačić o domovima za umirovljenike
Radimir Čačić (scr: N1)

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti i bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić za N1 je komentirao političke aktualnosti. Između ostalog, nekoliko je puta spomenuo i umirovljenike.

O povišicama koje je Vlada najavila javnim službenicima i namještenicima, Čačić kaže: “Može se, naravno. I mora. To nije sporno ni tema, ali to vam je jedna utrka lovice. Vlada bježi, a sindikati to ‘love’. Imaju neki instrument pa mogu nekako ucijeniti vladajuće, za razliku od umirovljenika. I koliko god dugo Vlada bježi, proračun se eksplozivno puni i lakše je dati. Pokušali su reći da to ide od 1. siječnja, ali nisu sindikati potpuno od jučer. Njihovi šefovi su jedini vječni, koliko pamtim, a pamtim dugo.”

“Znaju, izborna je godina, sad je trenutak, imaju sve argumente. Službena procjena HNB-a za ovu godinu bilo je da će inflacija iznositi 7,5 posto, prosječna plaća je nešto veća od tisuću eura i kad se to pomnoži kroz 12 mjeseci, to je 900 eura. Toliko se izgubi u jednoj godini i ako na kraju te godine povećaju plaće od 60 do 100, na polovici godine službenici će zapravo dobiti pola od onoga što je uzeto kroz inflaciju i preliveno u proračun. Sve je to igra u kojoj gube najsiromašniji, a to su umirovljenici.”

Ukratko, Čačić tvrdi da si Vlada sve to može priuštiti. “Izbori su pred vratima, a oni to mogu i moraju ispuniti. Naime, inflacija je za svaku vladu predivan mehanizam jer kad se malo odmakne, drugdje se slijeva”, istaknuo je Čačić za N1.

Hoće li Zakon o plaćama išta riješiti? “Naravno, on to neće riješiti, ali dobro je da se napravi bilo kakav red. Sve je bolje od potpune anarhije, koju sad u glavnom imamo. Da ćemo riješiti pitanje mogućnosti eliminacije onih koji su loši, to sa svim sigurno nije rješenje koje traži novi zakon jer je to i dalje moguće. Samo, to je proces koji traje maksimalno devet mjeseci”, zaključio je Čačić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.