Prati nas

Vijesti

Trajno povećanje

Federacija BiH: Prosječna mirovina 344 eura, počinje isplata

Početak isplate mirovina putem jedinstvenog računa trezora Federacije Bosne i Hercegovine najavljen je za ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Objavljeno

|

Kolege su penzije u Srbiji?
ilustracija: S. Bura/mj

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je početak isplate svibanjskih mirovina, prvih mirovina nakon izvanrednog usklađivanja mirovina, koje će od mjeseca svibnja biti trajno isplaćene svim umirovljenicima u Federaciji BiH.

“U razgovoru s umirovljenicima od samog početka preuzimanja mandata doznali smo njihovo negodovanje prema odluci o izvanrednom usklađivanju mirovina koju je prošla Vlada donijela bez konzultacija s njima. Imali smo razumijevanja za njihove primjedbe te smo, sukladno analizama PIO i našim analizama u Ministarstvu, predložili Vladi reviziju odluke iz travnja, što je Vlada prihvatila i u drugoj polovici svibnja donijela Odlukom kojom je izvršeno usklađivanje mirovina za 2023. godinu, počevši odmah od mjeseca svibnja”, podsjetio je resorni ministar Delić, navodeći da je ovo povećanje trajno, kao i da će već početkom iduće godine početi redovita i provest će se izvanredno usklađivanje mirovina.

Prema ovom izvanrednom usklađivanju mirovina, najniža mirovina za svibanj iznosi 538,27 KM (oko 275,35 eura), zajamčena 642,40 KM (oko 328,72 eura), dok najviša mirovina iznosi 2.626,42 KM (oko 1.341,27 eura). Najveći broj umirovljenika, njih 358.471, korisnici su prosječne mirovine koja sada iznosi 674,68 KM (oko 344,48 eura). Za mjesec svibanj mirovine će biti isplaćene za 436.337 korisnika, a iz Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja bit će isplaćeno oko 260 milijuna KM (oko 132,83 milijuna eura).

Početak isplate mirovina putem jedinstvenog računa trezora Federacije Bosne i Hercegovine najavljen je za ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.