Prati nas

Povjerljivo

Fizički i psihički

Tamara: Menopauza me dokrajčila, sve što je moglo snašlo me

Gospođa Tamara jedna od onih žena koje su prerano, i na teži način, iskusile ulazak u menopauzu. Bila je, kaže, potpuno nespremna, jer su teški simptomi krenuli kad je imala 43 godine. Danas je u pedesetoj, i još uvijek se bori s valunzima i opire depresiji, uz kojekakve druge boljke.

Objavljeno

|

Kako prepoznati valunge?
ilustracija: S. Bura/mj

Menopauza je razdoblje u životu žene kada započinje slabljenje rada jajnika te menstruacijski ciklusi prestaju. Prema istraživanjima, žene u menopauzu u svijetu u prosjeku ulaze s 51 godinom, Hrvatice s 48,8 godina. Naša sugovornica Tamara s menopauzom se susrela puno ranije.

“Menstruacije sam za života imala svakih 23 dana, tek nakon porođaja u 35. godini prestale su biti bolne. Mir nije dugo trajao – vrlo naglo, bez najave, stigla je gospođa menopauza. Napunila sam 43 godine kad sam dobila zadnju menstruaciju. Trebala sam biti u punoj snazi, a mene je krenulo udarati sa svih strana”, govori nam gospođa Tamara.

Mislila je da je – trudna

“Kad je pokucala menopauza, nije mi bila ni na kraj pameti. Mislila sam da sam trudna i kupila test za trudnoću. Negativno. Otišla sam na ultrazvuk, pa vađenje hormona – ginekolog je odmah rekao da je moj vlak prošao. Ponudio mi je hormonsku nadomjesnu terapiju, ali sam tada mislila, kako su kroz to prošle sve žene ovog svijeta, tako ću i ja, neću na tablete, izdržat ću. Najviše me plašio rizik koji terapija nosi, a to je povišeni rizik od javljanja raka dojke. Dobila ga je moja susjeda koja je godinama bila na hormonima, to me potpuno odbilo”, govori gospođa Tamara.

Hormonska terapija najčešće se sugerira upravo kod prerane i rane menopauze te kod žena koje imaju teške simptome. Žene diljem svijeta uzimaju ih i kako bi odgodile starenje odnosno zdravstvene probleme koji dolaze u paketu s menopauzom.

Umor i iscrpljenost, promjene raspoloženja, depresija, napadaji vrućine (valunzi), problemi s pamćenjem, promjena tjelesne težine, promjene na koži i kosi, suhoća vagine, bolovi u zglobovima, nadutost, naglo lupanje srca, smanjenje libida najčešći su simptomi menopauze. Uzrokuje ih pad spolnog hormona estrogena.

Izluđujući valunzi

“Kod mene su najprije krenuli valunzi. Krenuli su tako naglo i često da je bilo dana kad mi se činilo da valung ne traje koju minutu, nego cijeli dan. Budili su me i noću, često ne bih mogla ponovo zaspati. Svaki valung sa sobom je nosio neugodan nemir, u minuti sam od normalnog života vidjela čemer, jad, nerješive probleme. Trebali su proći tjedni i mjeseci valunga prije nego što sam shvatila da aktiviraju taj neki okidač u mozgu koji kao da vodi u ponor. Kad se smiri valung, i ja se vratim u normalno stanje. Problem je što to traje već godinama, iscrpilo me do kraja” govori nam.

Ne osjete sve žene sve simptome, niti oni imaju isti intenzitet kod svih, neke će u menopauzu ući gotovo bezbolno. No, naša sugovornica kaže da uz učestale valunge proživljava i mnoge druge simptome. 

“Valunge imam već pet godina, katkad su popraćeni ubrzanim otkucajima srca. Razdražljiva sam, pamćenje me svako malo zabrine, dobila sam sedam, osam kilograma, osjećam bol u nogama, nadutost me izluđuje. To je jedan grozan začarani krug. Stalno se moram podsjećati da će barem dio tih problema nestati, samo, na izmaku sam snaga. Kad pročitam istraživanja i da simptomi mogu trajati i 12 godina, zavrti mi se u glavi. Dokrajčit će me ako potraje još godinama”, iskrena je.

Većina simptoma menopauze će se s vremenom povući, najčešće nakon 7 do 9 godina, ali otprilike trećina žena imat će simptome desetljeće ili dulje, pokazalo je istraživanje klinike Mayo Women’s Health.

“Nitko mi ne vjeruje”

“Sit gladnom ne vjeruje, pa tako ni meni prijateljice ne vjeruju da je moguće imati tako česte valunge, nesanicu, bolove, da mogu biti toliko razdražljiva da ne mogu do kraja napraviti banalne radnje, poput peglanja košulje. Imam fobiju od majica dugih rukava, stalno sam u kratkim rukavima i vestama na kopčanje, koje lako skinem kad krene navala vrućine”, rekla je gospođa Tamara.

U jednom trenutku je, kaže, ozbiljno preispitivala odluku o hormonskoj terapiji. “Ponekad pomislim da ću uzeti bilo što, samo da ova agonija nestane. Poslije se primirim, pa tako u krug”, govori nadalje.

Zbog teških simptoma menopauze, odlučila je bila uzeti pauzu od posla. “Na odgovornom poslu više nisam mogla izdržati, jednostavno nisam mogla zadržati tempo. Stalno sva mokra, uznemirena, s ubrzanim otkucajima srca, kronično neispavana. Uzela sam godinu dana pauze, srećom, mogla sam si to priuštiti jer sam imala ušteđevinu, a nisam imala kredit. Bilo me strah što ću i kako ću dugoročno, ali našla sam mirniji posao. Trudim se paziti na prehranu, vježbati, šetati, piti biljne čajeve poput čaja od kadulje, biti u miru sa sobom i okolinom. Sve ja to na papiru znam, no i dalje, kad se skupe svi simptomi, mislim da ludim”, rekla je gospođa Tamara.

Gospođi Tamari ginekolog je umjesto umjetnog estrogena preporučio neko od sredstava za smirenje, progesteron ili klonidin u svrhu ublažavanja navala vrućine. Nekim ženama mogu pomoći antidepresivi koji olakšavaju potištenost, razdražljivost i nesanicu, što uzima povremeno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.