Prati nas

Vijesti

Podgorica

Hoće li Crna Gora ukinuti doprinose za mirovinu?

Izborni pobjednici u Crnoj Gori nameću ukidanje mirovinskih doprinosa kao temu u mjesecima koji predstoje, a u kojima će se sastavljati nova vlada te države.

Objavljeno

|

Što će Milojko Spajič učiniti s penzijama?
Milojko Spajić (screenshot: RTCG)

Crnogorski ministar financija Aleksandar Damjanović komentirao je u programu RTCG-a izjave potencijalnog premijera Crne Gore Milojka Spajića o reformi mirovinskog sustava. Ukidanje doprinosa za PIO, smatra, povećalo bi PDV i ugrozilo mirovine.

“Rekao je da će se manjak nadoknaditi iz poreza. Ako bi ekonomska logika dovela do toga, najbolje bi bilo da se zadužimo za 2 milijarde eura i udvostručimo mirovine i plaće i sve vratimo u proračun”, ironičan je Damanović koji smatra da doprinose ipak treba smanjiti.

“No, jednokratno ukidanje doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koji su ustavna kategorija, osim što bi ugrozilo status sadašnjih i budućih umirovljenika, dovelo bi do manjka u proračunu od 470 milijuna eura. Netko to mora nadoknaditi”, rekao je.

Pojašnjava da postoje dva scenarija. “Ova sredstva mogu se osigurati na dva načina: zaduženjem od 900 milijuna eura u obveznicama, milijardu i pol, a onoliko koliko je potrebno povećanjem poreza, odnosno PDV-a. Nema drugih neizravnih poreza osim PDV-a i trošarina koji se mogu platiti povećao”, objasnio je i dodao da bi to automatski generiralo poskupljenja i inflaciju.

Podsjetimo, Spajić je bivši ministar financija Crne Gore i lider Pokreta Europa sad koji je tijesno pobijedio na izvanrednim parlamentarnim izborima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.