Prati nas

Vijesti

Novac

Ispravljena nepravda: Za 25.000 umirovljenika stiže razlika i simbolična povišica

Za isplatu razlike osigurano je 2,9 milijuna eura ili oko 22 milijuna kuna. Od 1. siječnja 2023. vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 11,19 eura (84,31 kune). 

Objavljeno

|

Kako ostvariti nacionalnu mirovinu?
foto: Photo Mix/Pixabay

Mirovina 24.514 umirovljenika, koja im je određena prema mirovinskom stažu i plaći, a manja je od trenutnog iznosa najniže mirovine, povećava se na iznos najniže mirovine, a svima će biti isplaćena i razlika od prosječno 119,62 eura, objavio je saborski zastupnik i nekadašnji šef Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Dapače, isplata je počela jučer (15. lipnja) čime je ispoštovan zakon prema kojemu se najniža mirovina određuje kao povoljnija ako je viša od mirovine po broju godina staža. 

“S obzirom na to da je najniža mirovina povećana nekoliko puta, na moju inicijativu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje provjerio je mirovine 106.651 umirovljenika koje su bile blizu iznosa najniže mirovine te je utvrđeno da njih 24.514 prima mirovinu manju od najniže. Oni će dobiti zaostatke i njihova mirovina će biti korigirana na više”, prenosi Hreljine riječi HRT.

Hrelja kaže da ovo povećanje nije veliko, no da nema razloga da netko bude oštećen. I zaista, radi se o povećanju od dva do pet eura u prosjeku. Za isplatu razlike osigurano je 2,9 milijuna eura ili oko 22 milijuna kuna. Od 1. siječnja 2023. vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinskog staža iznosi 11,19 eura (84,31 kune). 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.