Prati nas

Vijesti

Zahtjevi

‘Srbija je stekla uvjete za ukidanje penalizacije umirovljenika’

Na inicijativu SSSS-a predlaže se da se onima koji su otišli u prijevremenu mirovinu izda novo rješenje o visini mirovine s navršenih 65 godina života, čime bi im se ukinuli kazneni bodovi.

Objavljeno

|

Ukidanje penalizacije penzionera u Srbiji
foto: Jove Wang

Broj korisnika prijevremenih mirovina u Srbiji raste iz godine u godinu. Na kraju 2022. godine bilo ih je ukupno 63.868. Svima njima mirovina se trajno umanjuje za 0,34 posto za svaki mjesec prije navršene propisane dobi za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) smatraju da je ovakvo rješenje nepravedno, pa su nedavno ponovno zatražili ukidanje kaznenih bodova za prijevremene umirovljenike.

Da bi se to dogodilo, potrebno je izmijeniti Zakon o mirovinskom invalidskom osiguranju, no iz resornog ministarstva kažu da u ovom trenutku nema promjena u načinu izračuna visine prijevremene mirovine, kao ni u način smanjenja iznosa starosne mirovine, primjenom tzv. penala.

Iz PIO fonda za Euronews Srbija rečeno je da iznos umanjenja za prijevremenu starosnu mirovinu može biti maksimalno 20,4 posto, što je jednako umanjenju u slučaju kada do propisanog uvjeta za punu starosnu mirovinu nedostaje pet godina života.

Na inicijativu SSSS-a predlaže se da se onima koji su otišli u prijevremenu mirovinu izda novo rješenje o visini mirovine s navršenih 65 godina života, čime bi im se ukinuli kazneni bodovi.

“Razumijemo da je u nekom trenutku država imala određenih financijskih problema pa se moralo dosta nadomještati iz proračuna. Sada imamo i veći broj zaposlenih, preko dva milijuna i 350 tisuća. Imamo milijun i 650 tisuća umirovljenika. Dakle, ima skoro 700.000 više zaposlenih u odnosu na umirovljenike, tako da su stekli ti i uvjeti da se kazneni bodovi ukinu, ali zaista nemamo nikakvog odgovora na taj naš prijedlog”, rekao je za Euronews Srbija Duško Vuković iz SSSS.

Dodaje da je sve to na dugom štapu te da se u krajnjem slučaju mora promijeniti zakon kako bi se ukinuli kazneni bodovi, što se, smatra, može učiniti vrlo brzo ako postoji politička volja i spremnost.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.