Prati nas

Vijesti

Gastarbajteri

Koliko dugo treba raditi za njemačku mirovinu? Izračun je jednostavan

Brojni gastarbajteri vraćaju se iz Njemačke čim navrše minimalne uvjete za ostvarivanje mirovine u starosti. To će im, smatraju, biti vrijedan dodatak mirovini zarađenoj u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Koliko treba raditi u Njemačkoj?
ilustracija: mj/mojevrijeme

Samo oni koji su ispunili tzv. razdoblje čekanja ili minimalni staž osiguranja dobivat će mjesečne transfere njemačkog mirovinskog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu mirovinu morate imati uplaćenih najmanje pet godina.

No, što za visinu vaše mirovine znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja? To se ne može općenito reći. Jer kolika će vam mirovina biti uvelike ovisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna mirovina. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko mirovinsko osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti mirovinskih bodova (bodova zarade), javlja Fenix Magazin.

Oglas

Ako u jednoj godini zaradite točno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat točno jedan mirovinski bod. Ta će prosječna godišnja bruto plaća u 2023. provizorno iznositi 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku.

Za svaki mirovinski bod imate pravo na tzv. vrijednost mirovine. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od lipnja 2023.). Vaš mjesečni iznos mirovine nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto mirovina = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost mirovine x faktor vrste mirovine.

I faktor ulaska i faktor vrste mirovine imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu mirovinu, a mirovina je uobičajena starosna mirovina.

Oglas

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sustavu isplate mirovine. Onda ste svojim doprinosima prikupili točno pet mirovinskih bodova. Trenutna vrijednost mirovine rezultirala bi mjesečnom mirovinom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete točno jedan mirovinski bod, vaša će se mirovina promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog mirovinskog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša mirovina – i kada možete otići u mirovinu, piše Fenix Magazin.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas