Prati nas

Aktivno starenje

Mama aerobika: Ako želite voditi ljubav nakon 50-te, morate ostati gipki kao ja

Američka glumica, spisateljica, aktivistica, ali i bivša manekenka te guru fitnessa, Jane Fonda, u prosincu prošle godine proslavila je 85. rođendan – i dalje radi punom parom, izgleda fenomenalno i kako kaže, još uvijek može staviti nogu iz vrata. O važnosti održavanja tjelesne gipkosti proteklog je vikenda govorila i na filmskom festivalu u Cannesu.

Objavljeno

|

Jane Fonda, 2017. godine, izjavila je da joj muškarci nisu potrebni te da ih više ne treba nakon 70. rođendana. Nedavno je u intervjuu za magazin People govorila o sreći i tvrdi da je najsretnija sada sa 85 godina. Fonda vjeruje da život postaje bolji s godinama i da su joj godine pomogle da shvati što je zaista važno. Kroz životne izazove, naučila je da se nosi s lošim situacijama i da je sposobna preživjeti. Opisuje sebe kao nekoga tko je nekada bio bez kontrole, ali sada je naučila preuzeti upravljački položaj i kontrolirati svoj život.
Jane Fonda (foto: Today/Youtube)

Jane Fonda i danas je istinski simbol seksualnosti s mladenačkim stavom prema vođenju ljubavi, o kojem se ne libi javno govoriti. Tako je na filmskom festivalu u Cannesu za medije izjavila: “Morate ostati gipki ako želite nastaviti aktivno voditi ljubav nakon 50. godine života. Morate moći staviti noge iza glave, zar ne? Ja to još uvijek mogu.”

Kako ističe, ako se u svojim 80-im godinama života želite općenito osjećati izvrsno, vježbati morate početi na vrijeme – već u svojim četrdesetima, najkasnije pedesetima.

Počnite – danas

“Osobno, ozbiljno vježbati počela sam u svojim 40-ima, ali prije nego što sam počela, osjećala sam se kao da se raspadam. Moram vam reći da zapravo nikad nije kasno početi s tjelovježbom. Nemojte misliti na to da ste zakasnili u bilo koje doba života. Samo krenite, i to danas”, rekla je Fonda.

Svoje opće dobro zdravlje pripisuje rutini koju je uvela dok je bila mlađa, ali koju više nije preskakala:  “Uvijek sam se trudila ostati u formi i vježbati, to mi je uvijek bilo važno. To mi je pomoglo da dobro izgledam, kad me već pitate o izgledu, ali nije samo do izgleda”, istaknula je.

Tada je naglasila i da tjelovježbu zapravo uopće ne voli, ali se uvijek iznova prisiljava pokrenuti. “Tjeram se na vježbanje jer to, osim što se vidi na mom tijelu, godi i mom mozgu”, objasnila je glumica koja vježba unatoč tome što je ugradila oba umjetna kuka. “Ako predugo ne prošetam ili ne vježbam, sklona sam depresiji. Potječem iz obitelji s mnogo depresivnih ljudi, moram se čuvati”, iskrena je.

Tijelo ne oprašta

Potom je naglasila i da ako ne vježbamo dok smo mladi, tijelo će nam nekako oprostiti. Ali kada smo stariji, ako se ne nastavimo kretati, ne trudimo se ostati fleksibilni i ne održavamo snažne mišiće, to će kad-tad doći na naplatu. Vitalna Oskarovka se čak pridružila aplikaciji Tik Tok i rado pokazuje vježbe koje ju održavaju u formi, a sve kako bi inspirirala druge da se okrenu zdravom načinu života.

Njezin novi film upravo je u kinima

Jane Fonda postala je poznata kad je glumila u filmu “Barbarella” još davne 1968. godine i nije posustala – njezina filmska karijera u Hollywoodu još uvijek je vrlo uspješna. U kinima upravo igra njezin najnoviji film: ‘Klub zadovoljnih žena: Sljedeće poglavlje’. Tko ga nije pogledao neka pohita u kino, ovaj film stvoren je za razbibrigu. Riječ je o romantičnoj komediji u kojoj četiri dugogodišnje prijateljice, u svojim 70-ima i 80-ima, kreću u talijansku avanturu u kojoj se provode kao nikad u životu. Uz Fondu igraju Diane Keaton (77), Candice Bergen (77) i Mary Steenburgen (70).

Ikona ženske fiskulture

S fenomenalnim uspjehom svojih fitness studija, knjiga i videa, Fonda je ne samo potaknula trend aerobika kasnih 1970-ih i 1980-ih, već je popularizirala koncept vježbanja za žene općenito.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.