Prati nas

Povjerljivo

Teška situacija

‘Ne želim da moja majka čuva moje dijete. Kako joj to reći, a da se ne uvrijedi?’

‘Vjerojatno bi nam pretresla cijeli stan dok smo na poslu. Ne vjerujem joj dovoljno da ju ostavim samu s djetetom. Znam da misli dobro, samo je malo zaboravna’, piše mlada majka.

Objavljeno

|

Ne želim da moja mama čuva moje dijete
ilustracija: S. Bura/mj

Iako se očekuje da će bebine bake po majčinoj strani prve uskočiti kada je riječ o bebisitingu, mnoge mlade majke nisi spremne prepustiti im tu radost, ali i odgovornost. Najčešće se to događa kada majke procjene da bake nisu dovoljno fizički ili mentalno spremne za takav napor. To ih, dakako, stavlja u neugodan položaj jer ne žele uvrijediti bake, no dobrobit djeteta valja staviti ispred svega.

Jedna takva majka opisala je svoj slučaj za portal Babycentar jasno naglašavajući da nema nikakav animozitet prema svojoj majci, no da joj jednostavno ne vjeruje dovoljno da bi joj povjerila dijete. Razlozi za to, čini se, posve su legitimni.

“Osjećam se kao užasna osoba. Pokušavala sam se smiriti i govoriti si da pretjerujem, ali svaki put kad je vidim, ona napravi nešto užasno ili me frapira svojim izjavama. Sutra bi trebala čuvati moju kćer, ali sam odlučila to otkazati”, započinje svoju ispovijest mlada majka.

Objasnila je i što ju je dovelo do takve odluke: “Mala je povratila dok ju je držala, a ona ju je nakon toga stavila na staklokeramičku ploču za kuhanje koja srećom više nije bila vruća. Već je nekoliko puta odložila i zapaljive stvari na štednjak.”

Baka prilikom igre djevojčici često isteže ruke i ne prihvaća majčine zahtjeve da to ne čini. Uz to, misli da je majčin zahtjev da dijete spava na leđima posve besmislen. “Ne poštuje moja pravila i uvijek ima stav da zna što je najbolje za moje dijete. Da ne govorim da me uopće nije slušala kada sam joj objašnjavala da se dijete guši prilikom hranjenja bočicom i davala joj savjet kako da ga nahraniti. Stalno me je prekidala i pitala kako koristiti daljinski upravljač za televizor pa sam na kraju i sama zaboravila što sam joj pokušavala reći”, nastavlja svoju ispovijest majka djevojčice.

“Uz to nema granica i jako je znatiželjna. Vjerojatno bi nam pretresla cijeli stan dok smo na poslu. Ne vjerujem joj dovoljno da ju ostavim samu s djetetom. Znam da misli dobro, samo je malo zaboravna”, napisala je tražeći utjehu, jer, kako je više puta istaknula, osjeća se grozno jer tako razmišlja o svojoj majci. “Kako joj priopćiti da neće biti baka-servis?” pita mama.

“Sigurnost djeteta je na prvom mjestu”

“Nemoj se osjećati loše. Trebaš staviti zdravlje i sigurnost svoje kćeri na prvo mjesto, a bakine osjećaje na drugo. Ako ti pomaže, ni ja ne želim da moja mama čuva moju kćer. Većinom zato što nije fizički sposobna, ali i zato što nisam sigurna da bi poštovala moja pravila”, napisala je jedna komentatorica.

“Svekrva mi kriomice čuva dijete”

Druga je dometnula kako ni ona ne ostavlja svoje dijete vlastitoj majci, jer je jednostavno, kako kaže, rasijana: “Prošli put kad je čuvala (dok sam ja spavala), koristila je maramice za dezinfekciju površina kako bi bebi obrisala guzi. Vidjela je maramice, a nije provjerila čemu su namijenjene. To je samo jedna od mnogih sitnica, ali moj partner me zamolio da je više ne puštam da ga čuva sama. Obično, ako želi provesti vrijeme s djecom, ja ih dovedem i promatram dok je s njima. Interveniram samo ako je nužno. Ona se osjeća kao da ih čuva, a ja se malo odmorim. S druge strane, moja svekrva je jako pouzdana dadilja koja živi blizu moje majke pa potajno kod nje ostavljamo djecu kako bi ih čuvala.”

“Tvoje dijete, tvoja pravila”

“Nemoj se osjećati loše”, savjetovala joj je treća majka. “Tvoje dijete, tvoj dom i tvoja pravila. Ako joj se ne sviđa, neka ne ulazi. Ako ne želi slijediti način na koji odgajaš svoje dijete, onda ne treba imati interakciju s njim. Znaš da će čim odeš, staviti bebu da spava na trbuhu, samo da bi dokazala da je u pravu. Nema potrebe za tim”, rezolutno je napisala.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.