Prati nas

Povjerljivo

Stres u trudnoći

Očajna snaha: Muž je stalno sa svekrom, sa mnom samo prespava

Zar svekrve, kao žene, doista ne mogu naslutiti da im je trudna snaha, koja je tek došla živjeti pod njihov krov, duboko nesretna? Zar joj ne može pružiti podršku ni zbog unuka koji će za nekoliko mjeseci stići na svijet? Donosimo još jednu tešku priču mlade žene koja je žrtva nesnosnog suživota sa svekrvom, svekrom i mužem koji kao da je nastavio živjeti s njima, umjesto sa svojom ženom.

Objavljeno

|

Trudna sam, problemi sa svekrvom
ilustracija: S. Bura/mj

Kad se mladi parovi odlučuju na zajednički život, često se kao vrlo logično razmišljanje nametne da sin jedinac ili kći jedinica prihvate ponudu roditelja da si naprave stan na zasebnom katu obiteljske kuće.

Dok useljavaju cvjetaju ruže, a onda se, često i prečesto, životi ukućana pretvore u pakao. Najviše trpi osoba koji je tek ušla u obitelj, baš kao što je slučaj i s trudnom snahom koja se anonimno obratila za savjet na FB grupi Mamine tajne.

“Ako me samo netko sasluša, bit će mi lakše. U braku sam godinu dana, udala sam se za čovjeka s kojim sam bila u vezi nešto manje od dvije godine, sada imam 24 i trudna sam. Htjela sam da za početak odemo u podstanarstvo, jer sam imala posao, a poslije bi počeli graditi vlastitu kuću. On se tome protivio te je rekao da u njegovoj roditeljskoj kući ima mjesta za nas dvoje te da ćemo si napraviti stan u prizemlju, a njegovi će ostati na katu.”

“Pristala sam na to iako su njegovi bili protiv mene na samom početku veze i dugo su nas pokušavali razdvojiti, budući da nemam fakultet, a oni po tome sude ljude. Smatrali su da nisam dostojna njihovog sina”, započela je svoju ispovijest mlada snaha.

“Čekaj, sine, posao u struci”

Silno ju je razbjesnilo i to što su svom sinu, njezinom suprugu, rekli da neće crnčiti i raditi sve i svašta, već neka čeka posao u svojoj struci. Ona je bila mišljenja da je bolje raditi bilo koji posao za koji mu se ukaže prilika pa uz to može i tražiti bolji posao za koji se školovao.

“On ipak radije sluša mamu i tatu. Evo, još uvijek živimo od svadbenih novaca. On posao ne traži uopće, već je postao tatin sluga. Stalno mora nešto raditi za tatu od čega nema ništa osim povremenog sloma živaca. Jedino tada dođe k meni i jada se da ne može vise podnijeti to očevo maltretiranje. Kasnije ga opet prođe taj bijes, i nastavlja sve po starom”, opisuje. U cijeloj toj priči, ona, kaže, prolazi pravi pakao. Svekrva i svekar im se miješaju u sve, a ona trpi dok još može.

Šutnja (ni)je zlato

“Nikada mu nisam htjela niti riječ izustiti protiv njegovih roditelja jer su me moji odgojili tako da sve prešutim i držim u sebi zbog mira u kući. A trudna sam i pod stresom sam svakodnevno, najviše se bojim za dijete. Svekrva i svekar ne prestaju s petljanjem u naš odnos, on je s njima 99,9 posto vremena, sa mnom samo prespava. Moram čuvati trudnoću, ali svejedno kuham, no on s tatom doručkuje, ruča i večera, i naravno, s njima kavu pije. Čim otvori oči ni dobro jutro, samo izađe iz kuće”, opisuje nadalje.

I kao da ovoj mladoj trudnici, u kojoj polako jenjava nada o lijepom braku, ovo breme nije dovoljno, sada joj je svekar još rekao i da će s njima u prizemlje doći živjeti i njegovi stari roditelji. ”Nitko me ništa nije pitao, samo mi je njegov otac došao reći da baka i djed moraju doći kod nas jer su stari, bolesni i nemoćni. Moj muž mi o tome niti riječi nije rekao. I od tada muž ne razgovara sa mnom, jer sam ja samo šutjela kad mi je to rečeno. Ne mogu sve to više psihički izdržati, a za mjesec dana me čeka porođaj. S njim nemam baš nikakvu komunikaciju, niti imam njegovu podršku sada kada mi je najpotrebnija”, požalila se.

Primila je puno savjeta da se makne iz te toksične sredine, no ona piše da jednostavno nema gdje otići. Moli tek savjet kako se postaviti i što učiniti. “Trenutno se nemam gdje vratiti. Kako da zaštitim bebu i sebe od tog prevelikog stresa kojem sam svakodnevno izložena? Samo me trudnoća drži na životu i daje mi snagu za dalje”, očajni je vapaj trudne snahe koja se nije usrećila pod krovom svekrve i svekra.

Savjeti idu smjeru: bježi!

Pratitelji grupe savjetuju je da proba otići iz te kuće. “Kakvi su to ljudi koji svjesno ruše nečiji brak, a on to svakodnevno dopušta? Dok ti ne staviš svoje karte na stol i ne kažeš jasno i glasno ili ćemo ovako ili nikako, pa neka izabere, neće biti bolje. Sada ti uz malu bebu baš treba da još stare ljude dvoriš. Ja to ne bih mogla podnijeti. Još da ti je njegova topla riječ, podrška i zagrljaj, nekako bi i mogla, ali bez toga svega pitaš se kome ti uopće tamo trebaš… Idi, sve drugo je produžavanje agonije koja će trajati dok god mu ne okreneš leđa. Ako ni tada ne progleda, neka ga tata i mama nunaju umjesto da nunaju unuče”, glasi jedan od savjeta.

“Misli na sebe, jer nitko drugi neće. Nadam se da si još uvijek u radnom odnosu i da imaš neka primanja, pa idi. Ako pođe s tobom, super, ako ne, znaš na čemu si!” nižu se savjeti. “O Bože dragi, svega ima. Kad krenu miješanja sa strane tu života i mira nema, ja se tu ni sekunde ne bi zadržala”, pišu joj nadalje.

“Kultura prema ljudima koji te mrze i gaze neće ti donijeti mir”, jedna je od poruka. “Ja bih pustila da dođu baka i djed, porodit ćeš se pa ćeš vidjeti kroz tjedan dana kako će to izgledati. I njega ćeš tu bolje upoznati. Ako bude sve na tvojoj grbači, kupi prnje i bježi”, umjereniji je savjet.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.