Prati nas

Vijesti

Savjet

Pantovčak je zabrinut za mirovine: Slabit će veza doprinosa i visine budućih mirovina

Podsjetimo, ciljevi Vladinih reformi su povećanje životnog standarda, očuvanje gospodarskog rasta i osnaženje fiskalne autonomije općina i gradova.

Objavljeno

|

Zoran Milanović o mirovinama
Zoran Milanović (screenshot. HTV)

Ekonomski savjet Predsjednika Republike analizirao je najavljene izmjene poreznih propisa, službeno je izvijestio Pantovčak. Na sjednici je kažu iz Ureda predsjednika, sudjelovao i Zoran Milanović.

Savjet je izrazio bojazan kako bi navedene porezne izmjene mogle dovesti do slabljenja – ionako već ozbiljno narušene – veze između doprinosa za mirovinsko osiguranje i visine budućih mirovina.

“Prijedlog dovodi u pitanje mogućnost povećanja doprinosa za 2. stup mirovinskog osiguranja u budućem razdoblju. Napominjemo kako je to temelj povećanja mirovina sadašnjih osiguranika te, još važnije, i osnova ideja mirovinske reforme iz 2001. godine”, rekao je Milanovićev posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić.

Raspravljala se i Vladina namjera ukidanja prireza i mogućnost nadoknade izgubljenog prihoda kroz porez na dohodak. “Ako se pokušava istodobno osnažiti fiskalna autonomija općina i gradova, onda se postavlja pitanje gdje je oporezivanje turističkih renti i gdje je porez na imovinu koji je, uz prirez, oblik postizanja zazivane fiskalne autonomije?”

“Zbog nejasnih učinaka ukidanja prireza na odluke lokalnih vlasti, kao što je na primjer moguće povećanje cijena lokalnih usluga, moguće je da će raspoloživi dohodak stanovnika biti umanjen čime se dovodi u pitanje i prvi i drugi cilj”, kazao je Mačkić. Podsjetimo, ciljevi Vladinih reformi su povećanje životnog standarda, očuvanje gospodarskog rasta i osnaženje fiskalne autonomije općina i gradova.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.