Prati nas

Vijesti

Zbraja se

Poseban režim sa Srbijom: Hrvatska isplaćuje mirovine u 51 stranu državu

Poseban ugovor sa Srbijom na snagu je stupio prije 20 godina i on bitno olakšava stjecanje mirovine osiguranicima koji su radili u obje države.

Objavljeno

|

Kako zaraditi veliku mirovinu?
foto: martaposemuckel/Pixabay

Zanimljiv je podatak da Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, isplaćuje mirovine za gotovo 177 tisuće korisnika koji žive u drugim državama, a tijekom svoje karijere određeno vrijeme radili su u našoj državi. Riječ je državljanima iz 51 države, piše Glas Slavonije.

Očekivano najviše hrvatskih mirovina odlazi u neposredno susjedstvo – u Bosnu i Hercegovinu, za 64.996 korisnika, te Srbiju, za 60.957 korisnika. Slijedi Njemačka s nešto više od 15,5 tisuća korisnika, a po brojnosti se još ističe Slovenija s 9.967 korisnika.

Hrvatske mirovine odlaze i put Australije, Meksika i Paragvaja, egzotičnog Tajlanda, Luxemburga, Finske, Sjeverne Makedonije. U zemljama u koje odlazi najviše mirovina uspostavljena je posebna suradnja s nadležnim mirovinskim tijelima.

Primjerice, Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju koji se primjenjuje sa Srbijom stupio je na snagu 1. svibnja 2003. i prema njemu se zbrajaju osiguranja stečena u obje države. Ako je netko radio Srbiji, a u Hrvatskoj nema dovoljno staža, taj staž iz Srbije potreban je radi ostvarivanja prava za mirovinu u Hrvatskoj. Vrijedi, jasno, i obrnuto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.