Prati nas

Povjerljivo

Stoput razočarana

‘Rata kredita veća mi je od mirovine, radim i još nije dosta. Kako je to moguće?’

Gospođa Kristina ima kredit od 576 eura koji zbog prijevremenog odlaska u mirovinu i pada primanja, ne može otplaćivati. Našla si je posao na pola radnog vremena pa kad i plaću pribroji mirovini, jedva pokriva rate. Razočarana je i, kaže, čeka nove izbore!

Objavljeno

|

Što kad penzija nije dovoljna za kredit?
ilustracija: S. Bura/mj

Gospođa Kristina objasnila nam je da je u mirovinu otišla sa 61 godinom starosti – u prijevremeno je morala, kako otkriva, zbog okolnosti povezanih s pandemijom bolesti Covid-19. Do tada je ostvarila 38 godina radnog staža, a kako je računala da će još nekoliko godina moći raditi, ostao joj je kredit.

Rata, koja iznosi 576 eura, daleko je veća od penzije koja iznosi 398 eura. S ulaskom u mirovinu računala je barem na isplatu 15 posto uplaćenog iznosa u 2. mirovinski stup, čime bi otplatila kredit ili barem smanjila rate, ali su je odbili.

“Za radnog vijeka uplaćivala sam pet posto u drugi mirovinski stup i tu mi se skupilo 124 tisuće kuna, odnosno 16.459 eura. Kad sam došla tražiti svojih 15 posto na koje sam mislila da imam pravo, doživjela sam veliki šok – rekli su mi da nemam pravo na to jer mi je određena premala mirovina. Što to znači? Ne znam, jedino mogu zaključiti da onaj tko ima malo, od drugog stupa koji je uredno plaćao ne treba dobiti ništa. To je prvi šok. Ali to nije sve”, opisuje nam u svom pismu gospođa Kristina.

Šok za šokom

Sljedeći šok je doživjela kad su joj rekli da ja od uplaćenog gotovog novca, odnosno od tih 16.459 eura, kojim uredno raspolažu već dvadeset godina, oni u svakom slučaju zadržavaju 48.000 kuna (6.371 euro) i to ona, smatra, nikad neće vidjeti.

“Sve što sam ja imala od tog svog uplaćivanog novca je propisan određen postotak u iznosu od 400 kuna odnosno sada su to 53 eura – godišnje. Evo što su mi odgovorili na pitanje zašto mi ne mogu isplatiti dio od 6.371 euro mog novca: ‘Snosimo rizik da bi vi, kao naša umirovljenica, mogli živjeti 120 godina, pa je to iznos koji bi vam isplaćivali kroz godine dugog života’. Nenormalno dugog života!” opisuje s krajnje razočaranim tonom. Umirovljenici je jednostavno obezvrijeđena logika, osjeća se prevarenom i nemoćnom, ali institucija ustraje u svojim pravilima.

Čeka izbore

“S tim saznanjem otišla sam u mirovinu i naravno, što sam drugo mogla, nego naći si posao na pola radnog vremena. Na poslu mi isplaćuju minimalac od 1.600 kuna, odnosno 213 eura pa sada imam točno za pokriće rate kredita”, otkriva.

Uslijed svih njezinih problema, naša se Vlada krenula hvaliti pokrićem uvećanih troškova struje i plina za umirovljenike. “Da, ali za ove jadnike koji su se, uz mirovinu, zaposlili na četiri radna sata, za njih nema energetskog dodatka! Zašto? Pa zato imaju previše novca na računu! A ja ih pitam, tko bi od umirovljenika s pristojnom mirovinom, radio? Uglavnom ljudi rade jer moraju. Hvala draga Vlado, puno ste mi pomogli! Ako u ničem drugom, pomogli ste mi odlučiti za koga ću glasati na slijedećim izborima!”, očajni je vapaj za pravdom krajnje razočarane umirovljenice Kristine.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.