Prati nas

Povjerljivo

Mama nije zadovoljna

‘Sin dovodi doma nedostojne djevojke, nisu njegov nivo. Što da radim?’

Jesu li majke prezaštitničke prema sinovima i nerealno kritične prema tuđim kćerima? Rasprava na Quori izazvana je pitanjem jedne zabrinute majke o sinovljevim vezama s djevojkama koje smatra manje vrijednima.

Objavljeno

|

Sin bira loše djevojke
ilustracija: S. Bura/mj

Precjenjuju li majke svoje sinove i podcjenjuju li tuđe kćeri? Rasprava je to koju je potaknulo pitanje na platformi Quora. Naime, jedna je korisnica napisala: “Kako spriječiti sina da izlazi s djevojkama koje su potpuno ispod njegove razine? Prošle noći je doveo još jednu ‘pobjednicu’ kući. Njegova nova ‘djevojka’ je nepristojna, vulgarna, neobrazovana i nema ambicija niti ciljeva”, napisala je zabrinuta majka.

“Nemate se pravo miješati. Dopustite mu da sam odluči s kime želi biti i ugrizite se za jezik dok se s time nosite. S obzirom da temeljite svoje mišljenje na samo jednom susretu, možda samo na nekoliko minuta interakcije, iznosite previše negativnih stavova o njoj”, napisala je jedna komentatorica.

“Dovodila sam kući razne dečke, a moja je majka uvijek bila ljubazna prema njima. Kasnije, kada sam bila starija, saznala sam da joj se neki od njih stvarno nisu sviđali. Ali je držala jezik za zubima jer je znala da bih ih još više viđala kad bih čula loše stvari o njima, samo zato što sam bila tinejdžerka sklona suprotstavljanju. Čak i ako sin objavi da je pronašao ljubav svog života i da će se vjenčati, i dalje ćete držati jezik za zubima i dopustiti mu da donosi vlastite odluke i griješi”, zaključila je.

“Budite ljubazni prema njemu i prema djevojkama s kojima izlazi. Možda dovodi kući djevojke koje vam se ne sviđaju zato što ste previše kritični prema njemu i inzistirate na jednom tipu ‘snahe’. A pri tome uopće niste ni upoznali te djevojke niti znate zašto mu odgovaraju. Dopustite mu da sam nauči teške lekcije. Na kraju će pronaći ženu koja ga voli onakvog kakav jest”, stoji u drugom savjetu.

“Bila sam najsretnija kad je moja kći raskinula svoju vezu”

“Razumijem vašu bol. Moja pametna i prekrasna kći bila je u vezi s mladićem koji je bio drag, ali previše ovisan o njoj. Bio je vrijedan radnik, ali nije bio pravi za moju kćer. Kad su se nakon 7 godina konačno razišli, bio je to najsretniji dan u mom životu. Ako budete dovoljno ljubazni prema njoj, vaš sin će shvatiti koliko je njegova djevojka grozna. Nemojte se ponašati neprijateljski prema njoj, to će ga samo potaknuti da joj se više posveti”, iskreno je napisala jedna suosjećajna majka.

“Možda nisu ispod njega? Možda ga precjenjujete i gledate kroz ružičaste roditeljske naočale? Jedini način da pronađete mir je da se povučete i prestanete s tom pričom kako nitko nije dovoljno dobar za vašeg dragocjenog sinčića”, napisao je jedan muški sudionik rasprave.

Isti društveni status nije jamac sklada i sreće

“Ako mislite da vaš sin treba izlaziti samo s djevojkom koja zadovoljava vaš društveni status, možda je umoran od toga da mora ispunjavati nerealna očekivanja. Možda želi opušteniji život, u kojem je okružen različitim kulturama i načinima života. Ako vas zaista brine njegova sreća ili zdravlje, razgovarajte s njim i izrazite svoje brige, a zatim mu dopustite da sam odluči tko ga čini sretnim. Ne tvrdim da će ako se oženi s osobom koja ima vaš društveni status, biti osuđen na nesreću. No, ako bira partnera samo da bi vas zadovoljio, to obično ne završava dobro”, stoji u jednom od komentara.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.