Prati nas

Povjerljivo

Očajna snaha

‘Svekrvi plaćamo sve režije, sad traži i novac za čuvanje unuka’

Otkad je svekrva i snaha, otad je, čini se, i kolutanja očima jednih na druge. Život nije ravna crta, i ma koliko se voljele, svekrva i snaha si uvijek imaju ponešto škakljivoga za reći, ravno u lice ili iza leđa. Prirodno je to i ljudski, sve dok nema one prave, zle krvi. ‘Luda sam od svekrve, u sve se petlja, sve sam pokušala i ništa ne pomaže’, svjedoči snaha koja na svojoj koži ipak, nažalost, osjeća zlu krv.

Objavljeno

|

Treba li svekrvi plaćati čuvanje unuka?
ilustracija: S. Bura/mj

Snaha se smatra razumnom ženom, trudi se maksimalno poštovati svoju svekrvu i uvažavati je do gornje granice prihvatljivog. No, kapi polako prelijevaju čašu i ona se, da ne eksplodira na nju, požalila ženama na stranici Mamine tajne, te traži savjet od onih koje su se našle u istoj situaciji.

“Kako postupate i kako izlazite na kraj sa vašim svekrvama? Znači, moja živi u prizemlju, a mi na katu, i petlja nam se u sve živo! Sve mora znati i ne libi se ispitivati koliku plaću ima muž, koliku plaću imam ja. Onda krenu pitanja gdje smo potrošili novce. Onda pita što smo kupili za kuću”, žali se snaha.

Nikad joj nije dovoljno

Objasnila je i da može odgovorno tvrditi da suprug i ona nisu rastrošni te da nikad ne kupuju “gluposti”. “Uvijek prvo kupimo ono što treba djetetu, a poslije i sve što treba za kućanstvo. K tome, suprug plaća sve režije, bez obzira na to što su u kući četiri plaće”, povjerava se.

Sa svekrvom u kući, objašnjava, živi i kćer odnosno snahina šogorica. “Šogorica naravno plaću ima samo za sebe. Kad na dnevni red dođe tema o novcu, svekrva redovito počne kukati jer njoj novaca nikad nije dosta. Na to se onda šogorica izdere da zašto bi ona plaćala režije kad moj suprug i ja imamo veća primanja i dvije plaće”, očajna je snaha.

I sve bi to financiranje, jaukanje i povike nekako podnijela, da svekrva tu staje. “S njom nema mira, ona stalno nešto filozofira, petlja se u naš brak, petlja se u naš odgoj djeteta. Nikud ne možemo otići bez da ona nešto ne pametuje, ako i odemo zove nas i propitkuje”, žali se dalje.

Na kraju je priznala da je sve otišlo tako daleko, da ih sada traži još i novac za čuvanje unuka pa ju se ne usudi više ništa zamoliti. “Ponekad uskoči kad oboje radimo, ali da ju uz sve račune koje samo mi plaćamo još platimo i za to što pričuva unuče, ne znam što bih rekla, luda sam od nje”, zavapila je snaha.

Savjeti iz prve ruke

“Muž i žena su jedini koji međusobno trebaju voditi računa o svojim financijama – koliko i na što troše samo je njihova stvar. Ničiji roditelji se nemaju pravo petljati u bilo kakve njihove odluke. Zbog takvih stvari dolazi do svađa, jer odrasli ljudi ne znaju postaviti granice i živjeti svoj život bez uplitanja drugih”, glasio je jedan od savjeta.

“Lijepo u svoje, pa ste na miru. Radije bih imala manje i živjela u miru, nego da imam puno novaca i pod stresom sam. Nije u redu da vi plaćate sve režije, kad već živite u istoj kući, onda se troškovi dijele. A uostalom, imate muža, koji je njen sin, pa i s druge strane brat, pa neka kaže nešto, nije bez jezika ostao”, piše joj druga.

Potom stiže i malo drugačije razmišljanje: “Gospođo draga vi živite u njihovoj kući, gdje vladaju njihova pravila. Ne podržavam ovo njihovo ponašanje, ali vama ništa ne vrijedi tu se tužakati i ništa ne mijenjati. Ili ostanite i šutite, ili selite. Jer opet kažem, njihova kuća – njihova pravila.”

Idući savjet je jasan i glasan: “Koliko god zarađivali, vaša je stvar što ćete kupiti i na što ćete svoj novac potrošiti. Tu vaš muž mora podvući crtu! Moj muž je na početku našeg braka podvukao neke stvari što se tiče naših roditelja i ta se granica ne prelazi ni sa jedne strane, tako da odlično funkcioniramo i odlično se slažemo.”

Odlazite!

Evo još jednog savjeta nesretnoj snahi: “Jednostavno im morate reći da ukoliko ne prestanu s petljanjem u vaš život, vi odlazite u podstanare, a one neka se snalaze same sa svim kućanskim troškovima. Ako se stvar nastavi, spakirajte se i bježite, s tim da im jasno i glasno na nos nabijte razlog. Muž vam mora biti bezuvjetna podrška u tome. Ako nije, izabrali ste pogrešnu osobu, nažalost.”

“Vlastiti mir i živci su neprocjenjivi! Imam sličan slučaj s najboljom prijateljicom koja je ostala u takvom kućanstvu i žena ima sto boleština. Zapitajte se da li je ta kuća toga vrijedna”, napisala je jedna sudionica rasprave.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.