Prati nas

Vijesti

Susjedstvo

Prijedlog u FBiH: Beneficirani radni staž za majke, naknade i prijevremene mirovine

Zanimljivo, ranije rađanje poticalo bi se mjerom prema kojoj bi se majkama koje su rodile prije 30. godine života pri odlasku u mirovinu priznala jedna godina staža za svako rođeno dijete.

Objavljeno

|

beneficije za majke u Bosni i Hercegovini. Beneficije za majke u Federaciji Bosne i Hercegovine.
ilustracija: S. Bura/mj

Sarajevska udruga “Obitelj Tri Plus” predstavila je inicijativu za provođenje pronatalitetnih mjera namijenjenih svim majkama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Između ostalog, predlažu beneficirani radni staž, priznavanje posebnog staža i prijevremenu mirovinu na temelju broja djece.

Uz to predlaže se i osigurana državna plaća za majke koje imaju četvero i više djece s pripadajućim umirovljenjem. To pak, jednim dijelom podsjeća, na propali zagrebački projekt majki-odgajateljica koji je s vremenom postao neizdrživi teret za gradski proračun.

Konkretno, “Obitelj Tri Plus” traži beneficirani radni staž za zaposlene majke za vrijeme trudnoće i poroda; za prvo i drugo dijete 4 mjeseca beneficiranog radnog staža, a za treće i svako sljedeće dijete stalni beneficirani radni staž.

Predlaže se i odobravanje posebnog staža majkama u trajanju od godinu dana za svako rođeno dijete, dok bi, smatraju nezaposlenim majkama trebalo priznati 2 godine radnog staža za svako rođeno dijete.

Majke s četvero djece bi dobile pravo na mjesečnu plaću/naknadu u visini do polovice prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Majke s petero i više djece bi imale isto pravo, ali u visini prosječne plaće u FBiH. Pravo na naknadu realiziralo bi se na zahtjev majke.

Među prijedlozima je i skraćeno radno vrijeme za zaposlene majke s troje i više djece te model fleksibilnog radnog vremena. Zanimljivo, ranije rađanje poticalo bi se mjerom prema kojoj bi se majkama koje su rodile prije 30. godine života pri odlasku u mirovinu priznala jedna godina staža za svako rođeno dijete.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.